'13 Sze
27

Dr. Urmánczy Nándor (1868-1940) Maroshévíz leghíresebb magyar szülöttje. Sokat tett szülőtelepüléséért, de az összmagyarságért is. 1902-18 között országgyűlési képviselő tevékenysége is a magyar nemzet érdekében zajlott le. Korának egyik leg fontosabb személyisége volt. A vörös diktatúra beállta után úgy a magyar mint a román kommunista kormányoknak sikerült elfeledtetni az utókorral tevékenységét, munkásságát. Ezért létesült a… Tovább »

'13 Sze
27

Ma, szeptember 17.-én, újból településünkre látogatnak a németországi Volskbund küldöttei. A Lutz Müller által vezetett csoport ez alkalommal egy közös katonai sír-gödröt fognak megtekinteni ahova, miután meggyilkolták, 70-80 német katonát temettek el 1944 őszén.

'13 Sze
27

Megjelent a Maroshévízi Hírlap szeptemberi száma. A település lapja elektronikus és nyomtatott formában is olvasható.

'13 Sze
23

A megyei labdarugó bajnokságban, szerdán: Maroshévízi Tudomány – Gyimesfelsőlok 4-2 (3-0). Tegnapi forduló eredménye: Maroshévízi Tudomány – Csíkkarcfalvi Hargita 1-1 (1-0) a maroshévízi csapat gólját Tudor Florea (25) lőtte.

'13 Sze
15

Szeptember 13-14 között zajlott le Csíkszeredában egy amatőr tenisz verseny melyre közel 100 versenyző iratkozott be. A „kislány” korosztályban a maroshévízi Karácsony Karina a II. Helyezést érte el, míg a „nagylány” korcsoportban a szintén maroshévízi Karácsony Renáta az első helyen végzet. Ez utóbbi veretlenül nyerte el a kupát.

'13 Sze
10

A maroshévízi zsákhegyi katonai temetőben az első világháborús katonák mellett temettek el katonákat a második világháború alatt elesett katonákat is. Így Maroshévízen 113 német katona is elesett. A mai nap folyamán a németországi Volksbundtól egy küldöttség érkezett Lutz Müller vezetésével és próbálják beazonosítani a német katonák sírhelyeit, majd ha ez sikerül a maradványaikat ki szeretnék… Tovább »

Megkezdődött a megyei labdarugó bajnokság. Íme az első két forduló eredményei: Szentegyházi Vasas–Maroshévízi Tudomány 3–3 (2–1). Gólszerzők: Knobloch Zoltán (39. és 44., az első büntetőből), Mag Árpád (92.), illetve Újlaki Alexandru (13. és 87.), Gál Vilmos (73.). Maroshévízi Tudomány–Gyergyószentmiklósi Jövő 1–0 (1–0). Gólszerzők: Ciprian Bliorţ (40.).

Még 2008-ban a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület keretén belül, Balla Péter vezetésével, megalakult egy Maroshévízi Ifjúsági Csoport. Habár tagjai akik diákok az évek során cserélődtek, mindig sikeresen szerepeltek akárcsak a legutóbb rendezett székely-magyar, illetve Urmánczy Nándor Emléknapon. A csoport első fellépése 2008 március 15.-én volt amikor maga Lezsák Sándor is jelen volt a maroshévízi ünnepségen…. Tovább »

„Magyarságunkat Maroshévízről kell néznünk” A maroshévízi székely-magyar és egyben a dr. Urmánczy Nándor emléknap ez évben augusztus 29 és szeptember 2.-között zajlott le. Az idei rendezvény azért is volt ilyen terjedelmes meg szín vonalas, hisz ez alkalommal a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület a magyarországi Jancsó Alapítvánnyal közösen szervezték és ez alkalommal a maroshévízi egyesület ünnepelte… Tovább »