'14 jan
31

Ma 16 órától a maroshévízi református egyház gyűléstermében irodalmi estre került sor, melyet az Urmánczy Nándor Irodalmi Kör szervezett. Az eseményre eljöttek a gyergyószentmiklósi Kercsó Attila Irodalmi Kör tagjainak egy része is. Az összegyűlt hévízi magyar lakosok előtt verseikből, regényeikből, novelláikból olvastak fel Gyergyószentmiklósról: Bajna György, Balázs Gáspár Emil, Biró László, Czirják Edit, Farkas Szabolcs,… Tovább »

'14 jan
30

Pénteken, január 31.-én 16 órától a maroshévízi református egyház gyűléstermében felolvasó estre kerül sor. Az eseményt az Urmánczy Nándor Irodalmi Kör szervezi melyen részt vesznek gyergyószentmiklósi, borszéki és maroshévízi írók, költök. Ez alkalommal Bajkó Zsigmond, bemutatja a „Jég és virág” című verses kötetét. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

'14 jan
28

A második Orbán-kormány a külhoni magyarság számára megteremtette a kettős állampolgárság lehetőségét, s ezzel a szavazati jogot is. 2014-től kezdve azok, akik megszerezték a magyar állampolgárságot – mint Magyarország határain túl élő magyar választópolgárok – szavazhatnak az országgyűlési választásokon, amennyiben „regisztrálnak”, azaz a Nemzeti Választási Irodától kérik felvételüket a választási névjegyzékbe. A magyar országgyűlési választásokon… Tovább »

'14 jan
24

A Zsákhegyi Katonai Temető és környéke nemrég a helyi református egyházközösség tulajdonába került. Ez egy jó fordulat a magyarságra nézve, hisz már szeptembertől tárgyalások folytak egy komolyabb emlékmű felállításáért, melyet a római katolikus templom udvarára szándékoztak felállítani. A temető mivel az egyházközség kezébe került a helyzet újabb fordulatot öltött, így a katonai temetőbe lehetne felállítani… Tovább »

'14 jan
22

Így irunk mi címmel az Alkotók, Művészek és Művészetpártolók Egyesülete a 2013 évi nagy sikerre való tekintettel ismét meghirdeti versíró versenyét immáron hatodszor, kicsiknek és nagyoknak. A pályázni a bevált gyakorlat szerint 6 kategóriában lehet: – alsótagozatos iskolások, – felsőtagozatos iskolások, -közép, és szakiskolások (20 éves korig) -felnőtt 1 (20-40) éves korig -felnőtt 2 (40-60)… Tovább »

'14 jan
22

Január 18-19 között Ukrajnában, Cernaut városában romániai és ukrajnai turizmus fejlesztésről rendeztek találkozót. Maroshévízről Tökés Attila és Balla Péter kapott meghívót erre a találkozóra, mely a Román nagykövetségen volt megtartva. Amint megtudtuk a két hévízi meghívottól, ők ismertették Maroshévíz és környékének a turisztikai látványosságait és örömükre nagyon sok érdeklődő akadt akik el szeretnének jönni a… Tovább »

'14 jan
21

Megjelent a Maroshévízi Hírlap januári száma, tartalmából: – Betlehemi láng Maroshévízen – Maroshévíz utcák – Egyesületi hírek – A rovásírás története – Helytörténeti sorok – Hirek – Aranyköpések – Egyházi szemle – Kemény oldal Az újság online is olvasható vagy letölthető a http://hirlap.marosheviz.info címről.

'14 jan
20

Január 17-én Zágonyi Botond úr, Magyarország romániai nagykövete, és András Pál úr, nagykövetségi titkár, találkozott a maroshévízi magyarság egyes szervezeteinek képviselőivel: Barticel Kis Krisztián református tiszteletes, Hompoth György dr. főgondnok, Bende Sándor megyei önkormányzati képviselő, Szabó Kálmán helyi önkormányzati képviselő, Mohácsek Ákos képviselő, az Alma Mater Kemény János Egyesület elnöke, urakkal . A majd három… Tovább »

'14 jan
18

Székelyudvarhely Január 19., vasárnap 12.00 Sóvidéki hétköznapok gyűjteményes fotókiállítás a Forrásközpont Parajdon és Korondon készült fotótáborainak anyagából (2010–2012). Helyszín: Művelődési Ház, koncertterem Január 20., hétfő 16.00 Filmvetítés Pakot Mónika–Szabó Károly: Ha nem használ, nem is árt. Hagyományos gyógynövényhasználat Udvarhelyszéken. Fábián Kornélia: Az Isten háta mögött. Hargita megye tanyavilága Helyszín: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, előadóterem Január… Tovább »

'14 jan
17

Zákonyi Botond Úr személyében új nagykövete van Magyarországnak Bukarestben. Miután szerdán Zákonyi Botond Úr Basescu államelnöknek adhatta át megbízólevelét ma délután több mint két órán át az Urmánczy Nándor Egyesület vezetőségével találkozott. A beszélgetésen részt vett András Pál titkár Úr is, mely beszélgetéseken főleg a maroshévízi Zsákhegyi Katonai Temető ügyéről volt szó, valamint a helyi… Tovább »