A maroshévízi székhelyű Dr. Urmánczy Nándor Egyesület 2011-tól minden évben két magyar iskolában járó diáknak ad tanulmányi díjat. A díj fejenként 200 lejt és több könyvet jelent. Ez évben is a Kemény János Gimnázium két diákja vehette át e díjat. A 2014-2015-ös tanévre a díjat Csibi Renáta XII. osztályos tanuló és Bargaoan Alexandra VII. osztályos… Tovább »

Megjelent a Maroshévízi Hírlap 2015, júniusi száma, tartalmából: · Consummatum est! Az Urmánczy örökség · Keresztállítás a katonai temetőben · Hősök Napja Maroshévízen · Nemzeti Összetartozás Napja · Kegyeletsértés · Ballagtak Maroshévízen is · Urmánczy Nándor történelmi vetélkedő · Merre tart a IX. osztály? · A székely-magyar rovásírás története és emlékei 7. rész · Szépülő… Tovább »

Nemrég volt a frankfurti romai katolikus és a maroshévízi romai katolikus egyházak közötti testvéregyházainak kapcsolatának a 25 éves évfordulója. Ez alkalommal a Frankfurtból egy hattagú küldöttség látogatott el a Maros-parti városkába. A küldöttség június 17 és 24 között tartózkodott Maroshévízen, mely küldöttséget Rolf Glaser Atya és Klaus Dieter Then vezették. A vendégek az maroshévízi tartózkodásuk… Tovább »

Ma június 5-én pilisvörösvári vendégek látogatták meg a maroshévízi Zsákhegyi Katonai Temetőt. A vendégek egyik célja, amiért ide ellátogattak az volt, hogy a pilisvörösvári Kovács Zsolt Úrnak az üknagyapja rokona e temetőben nyugszik. A keresztállítási eseményen 104 magyarországi vendég volt jelen köztük a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium igazgatója, Dr. Guth Zoltán, valamint pedagógusok, diákok. A… Tovább »

Borszék, Csutakfalva, Gyergyóditró, Gyergyóalfalú, Gyergyócsomafalva után június 3-án Gyergyóremetén volt megtartva a 6. Urmánczy Nándor történelmi vetélkedő. Az esemény a helyi Fráter György Általános Iskolánál került sor, az iskola vezetőségének a nagyszerű szervezésével. Az eseményre 6 csapat, 18 diákkal, nevezett be és a remeteiek mellett benevezett a gyergyóditrói Csibi Andor Általános Iskola három diákja is…. Tovább »

Holnap az 1920. június 4-én aláírt trianoni diktátumra emlkeznek minden egyes magyarlakta településen. Maroshévízen ez alkalommal is európai idő szerint 17 óra 32 perckor megfognak kondulni a harangok, kérünk mindenkit, ekkor mondjanak el egy imát a nemzetünkért, az igazságért

Megjelent a Maroshévízi Hírlap 2015, májusi száma, tartalmából: · IV. Maroshévízi Magyar Művelődési Napok 2015. május 12-17. · A székely-magyar rovásírás története és emlékei – 6. rész · Júniusi előzetes · Egyházi anyakönyv · Zarándokvonat · Régen történt · A magyar nyelvről mondták (3) · Francia karmeliták a Görgényi havasokban · Sétálunk, de nemcsak ·… Tovább »