Július 30-án a maroshévízi Mogyorós (Alunis) negyedben egy kotrógépes ásatás során első világháborús gránátokra bukkantak. A helyszínre kijöttek az illetékes tűzszerészek, tűzoltók és mentősök.  Az első világháborúból megmaradt földalatti lőszerraktárt a csatornahálózat bővítésén dolgozó munkások fedezték fel. A négy méter mélyen talált gránátok után kutatva jelen pillanatig 15 láda gránátot találtak, bennük 250 gránáttal. A… Tovább »

2014-ben a dr. Urmánczy Nándor Egyesület „Mindenki könyvespolca” elnevezésen könyvespolcokat hozott létre, mely az Erdélyi Magyarok Egyesülete kezdeményezésére jöhetett létre. Az eltelt évek alatt a fennebb egyesülettől már több ezer könyvet kapott, az Urmánczy Nándor Egyesület, ugyanakkor már szervezetek is hoztak adomány könyveket. A tegnap egy újabb könyvadomány érkezett ezúttal Tát településről. A kapott könyvek… Tovább »

Megjelent a Maroshévízi Hírlap elektronikus és nyomtatott júliusi példánya. A tartalomból: „Jézus nyomában” tábor Napsütés, eső, napsütés, eső, árvíz Tanulni kell és kötelesség is A törvénytelen betolakodás folytatódik Látogatás a Gyimesekbe, Bákó megyébe Asztalitenisz Maroshévízi adomák (45.) Visszatekintő Évtizedek a magyar műkedvelés szolgálatában (11.) Aranymondások (45) Élménybeszámoló a Bernecebaráti táborról A székely-magyar rovásírás története és… Tovább »

Július második felében zajlottak le a Maroshévízi Városnapok. Ez évben is megismétlődött az ezelőtti évek története, vagyis magyar előadók nagyon kevesen voltak, keveset hívtak meg, habár jelenleg a város 20%-a magyar. A kevés magyar előadók közt szerepelt a Pusztaföldvári Mag Ház Egylet keretén belül működő, citerazenekar, népdalkör, de fellépet a magyarországi Horváth Andy énekesnő is…. Tovább »

A”The Raven” siklóernyő-klubnál levő barátaink és csapattársaink, akik nem mellesleg a július 13.-i helyi, környezetvédelmi akciót, tételesen a patakmeder-tisztítást is szervezték-koordinálták, egy Tombolát ajánlottak fel az akcióban résztvevőknek. A nyerteseket az Outdoor Konferenciánk sztármeghívottjai, Tibi Ușeriu, Török Zsolt és Avram Iancu húzták ki. A nyertesek: ► Andrea Patka, ►Baroi Andrei, ►Viorel Moldovan. Hogy mi a… Tovább »

Az idei maroshévízi városnapokon is kevés magyar fellépő lesz. Ugyanakkor a városnapok alkalmával egy pusztaföldvári csoport is településen fog tartozódni. E csoport tagjai július 21-én fel előadást fognak tartani a színpadon. Így szombaton, július 21-én 17 óra 25 perctől fellép a Pusztaföldvári Búzavirág Népdalkör, majd 17,45-tól a Pusztaföldvári Földvár Citerazenekara, míg 18,15-től a szintén pusztaföldvári… Tovább »

Emlékezetből varázsolja elő Borszéket a Balassi Intézet Újabb ínyencséget jelentettek be a szervezők a július 13-15. között első ízben megszervezett, multikulturális-gasztronómiai Borszék Bogrács Feszt programjában. Az időutazással járó fotókiállítást a szervezők magyarországi stratégiai partnere, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet biztosítja. Egy átfogó kulturális programot ajánló eseményről lévén szó, a Secvențe Kulturális Egyesület és… Tovább »

    Június 25-29 között „Jézus nyomában” elnevezésű tábort szervezett a maroshévízi római katolikus egyház. A közel húsz jelenlevő a Gyergyó-medence több településéről érkeztek. Az ingyenes táborba a jelenlevők különböző előadásokon, játékokon vehettek részt, ugyanakkor megismerhették Maroshévízet és nevezetes helyeit. Első nap László Áron helyi plébános tartott előadást a diákoknak, majd ügyességi játékokon vettek részt…. Tovább »

Június 30-án Sepsiszentgyörgyön “A” kategóriájú asztalitenisz versenyt szerveztek. A maroshévízi sportolók közül Balla Péter a haladó csoportban állt asztal elé, mely csoportban 70-en versenyeztek. Balla Péter ezüstéremmel térhetett haza.