'21 okt
31

Október 31-én volt 81 éve, hogy távozott az élők soraiból Maroshévíz leghíresebb magyar szülöttje, Dr. Urmánczy Nándor. Ez évben is a sírjánál koszorúkat és mécseseket gyújtottak. Az idén a helyi RMDSz és a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület helyezték el a megemlékezés koszorúit a sírboltnál. Budapesten, a Margit-szigeten levő Urmánczy Nándor emlékpadnál a Fővárosi Örmény Önkormányzat… Tovább »

'21 okt
25

A tartalomból: Maroshévízi Magyar Művelődési Napok Hévíziek Hévízért Urmánczy Nándorra emlékeztünk Neves vendégek a Zsákhegyi temetőben A magyar napok margójára Covid 19 Tankirándulás Maroshévízen ARANY M O R Z S Á K A székely-magyar rovásírás emlékei 81. rész Léleksarok A hónap festménye Dénes Géza rovata Rántott káposzta csülökkel – Sárig Csilla rovata Röplabda Kemény oldal… Tovább »

'21 okt
21

Pénteken, október 15-én az Urmánczy Nándor-emléknap megünneplésének folytatása és személyes befejezésként, kisiskolásaimnak, a salamási Szent András Általános Iskola diákjainak, rendkívüli történelem órát tartottam Maroshévízen. Meglátogattuk az Urmánczy-család síremlékét, megnéztük a templom udvarán 10 éve állított Urmánczy-szobrot, majd meglátogattuk az Urmánczy-kastélyt is, ahol egy csíkszeredai középiskolás csoporttal is találkoztunk. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek halljanak… Tovább »

'21 okt
11

Ez évben IX. alkalommal került megrendezésre a maroshévízi magyarság napja. Az eseménysorozat október 8-án kezdődött, amikor a helyi Művelődési Házban fellépett a kolozsvári Tokos Zenekar, mely alkalommal számos helyi lakos eljött az ismert zenekar koncertjére. Október 9-én volt megtartva a XIV. Dr. Urmánczy Nándor Emléknap, mely ez évben is egy igeliturgiával kezdődött a római katolikus… Tovább »

'21 okt
11

Október elején a maroshévízi Zsákhegyi Katonai temetőben és az itt levő első-világháborús emlékművet több neves személyiség is meglátogatta. Így október 8-án Süli Attila a magyar honvédelmi minisztériumtól látogatta meg a szóban forgó temetőt. Süli Attiláról azt is kell tudnunk, hogy számos könyvet irt a szabadságharcainkról és a világháborús eseményekről. Október 9-én pedig dr. Sáska Zoltán… Tovább »

Október 1-én volt 153 éve, hogy napvilágot látott Maroshévíz neves szülöttje Urmánczy Nándor országgyűlési képviselő, író, publicista. Ez alkalommal a dr. Urmánczy Nándor Egyesület sírjánál mécsest gyújtott, így tisztelegve a magyarság egyik kiváló politikusa előtt. Szintén ezen a napon, Budapesten, Csepelen, a Daru dombon levő életnagyságú szobra előtt koszorúkat, virágokat helyeztek el: Németh Szilárd államtitkár,… Tovább »