'22 Sze
28

2022.  szeptember 22-24. között zajlott Maroshévízen a II. Őszi Napok elnevezésű eseménysorozat, az év elején alakult Maroshévízi Magyarok Egyesülete, a helyi református és katolikus egyház, valamint a Kemény János Elméleti Líceum szervezésében. Szeptember 22-én 17 órai kezdettel indult a helyi Református templomban, ahol Madaras Mihály tiszteletes, illetve László Áron plébános ökumenikus igeliturgiával indította a rendezvénysorozatot…. Tovább »

'22 Sze
25

Nemrég Vass János keresett meg és gyönyörködhettem az általa talált 3,80 kilogrammos laskagombának. Azt is megtudtuk Öcsi bácsitól, ahogy ismerik a hévíziek, hogy először mikor megtekintette távolabbról azt gondolta, hogy egy elkorhadt fatörzs. Kérdésünkre azt is elárulta, hogy a Székely tető (Creanga) mellett levő Cigány patak mentén kapta a gombát. Így folytatta a történetét: „71… Tovább »

'22 Sze
22

Megjelent a Maroshévízi Hírlap, nyomtatott és világhálós (http://hirlap.marosheviz.info/szam/12evf-9szam.pdf) szeptemberi lapszáma. A tartalomból: Maroshévízi Magyar Művelődési Napok, XV. Dr. Urmánczy Nándor Emléknap, Országos parkour verseny Hévízen Képzőművészeti kiállítás Furulyatábor A maroshévízi zöldségpiacon Európai Kulturális Örökség Napja Beszélgetés Rákosi Károly úrral a labdarúgásról (2.) A székely-magyar rovásírás emlékei 90. rész Tanszerek az elsősöknek Szabó Erzsébet: Hazám Dénes… Tovább »

'22 Sze
15

Maroshévízi Magyar Művelődési Napok és a XV. Urmánczy Nándor Emléknap beszámolójáról.   Szeptember 9-11 között zajlott le a maroshévízi magyarok napjai, mely program igen változatos és színvonalasnak bizonyult. Már szeptember 8-án megérkeztek a testvértelepülések küldöttjei, akik a helyi RMDSz-nek és a Polgármesteri Hivatal vendégszeretetének örvendhettek. A delegációk 9-én délelőtt ellátogattak a Gordon tetőn levő Jézus… Tovább »

Ez évben is a maroshévízi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület tanfelszereléseket adományozott azoknak az első osztályos diákoknak, akik a Kemény János Líceumba kezdik az iskolát. Az egyesület immár 10 éve minden tanév kezdésekor tanfelszereléseket ad azoknak a diákoknak, akik a magyar iskola első osztályába lettek felírva. Sok sikert és jó tanulást a kisiskolásainknak.

Augusztus 29-31. között Furulyatábort tartottunk a Maroshévízi Református Egyházközség szervezésében Marosmagyarón. Ezen eseményről az alábbiakban Ceontea Krisztián, 5. osztályos résztvevő beszámolóját olvashatjuk: „Már nagyon rég, társaimmal együtt, vártuk ezt a tábort. Hétfőn reggel nagyon korán iygatottan izgatottan ébredtem, mert tudtam, hogy aznap indulunk a táborba. A parókia udvarán gyülekeztünk, majd a lelkészcsaláddal együtt Magyaróra utaztunk,… Tovább »