'23 okt
30

Minden év október 29-e a Székelyföld Autonómiájának a Napja, amikor a béke őrtüzeket szokták gyújtani több Székelyföldi településen. E napon a templomokban a békéért imádkoznak, majd 17 óra 30 perckor az őrtüzek lángjai emelkedtek az ég fele. Ez így volt az idén is Maroshévízen. Habár mindössze csupán 11 lakos vett részt az eseményen, jó volt… Tovább »

'23 okt
29

Október 28 és 29 között zajlott le Dédabisztrán a Dryland husky kerekes kutyafogathajtó verseny melyre több mind 50 versenyző állt rajt elé.  A hatos kerekes fogathajtón a maroshévízi Marc Gabi ezüstéremmel térhetett haza. Az első helyen a besztercei származású Európa bajnok Berende Bogdan végzett

'23 okt
29

Október 29-én a maroshévízi római katolikus templomban Szent mise keretén belül emlékeztek a 80 évesekre. Az eseményen 16 szép korú vett részt a misén, hallgatta végig a szívet melengető prédikációt, amit László Áron atya mondott el. A mise végén áldásban részesültek a jelenlevő 80 évesek, de nemcsak. Ezt követően a templom udvarán beszélhettek egymással az… Tovább »

'23 okt
28

Minden év október 29-e a Székelyföld Autonómiájának a Napja, amikor őrtüzeket szoktak gyújtani több Székelyföldi településeken. E napon a templomokban a békéért imádkoznak, majd 17 óra 30 perckor az őrtüzek lángjai fognak az ég fele mutatni. Maroshévízen aki részt akar venni azok 17 órára, jöjjenek, a katolikus templom udvarára majd innen, zászlókkal közösen megyünk az… Tovább »

'23 okt
28

Október 21 és 27 között a maroshévízi római katolikus egyházközség „testvéregyházközségétől”, Frankfurtból, egy tíztagú csoport látogatott el. A bérmálkozásra felkészülő csoport tagjai az itt tartózkodásuk alatt szentmiséken vettek részt, de meglátogatták településünk nevezetességeit is. Molnár Árpád kántor úr elmondása szerint, voltak a sí és bob pályán, a Zsákhegyi első világháborús katonai temetőben, a templomudvaron levő… Tovább »

'23 okt
24

Minden év október 23-án az 1956-os szabadságharcra emlékezünk. Maroshévízen ezen a napon a Zsákhegyi Katonai temetőben volt megemlékezés és koszorúzás, valamint a római katolikus templom falán levő 1956-os helyi szabadságharc miatt bebörtönzöttek, aktívan részt vett hőseink neveit tartalmazó táblánál helyezett el koszorút a helyi RMDSz. Mivel a dr. Urmánczy Nándor Egyesület több tagja október 20-23… Tovább »

'23 okt
24

Október 22-én a Fővárosi Örmény Önkormányzat, a Margit szigeten levő Urmánczy Nándor emlékpadnál megemlékezést szervezett. Ez a megemlékezés egyben többről is szólt, hisz október 1-én volt 155 éve, hogy született Maroshévíz legnagyobb magyarja, október 31-én 84 éve, hogy távozott az élők soraiból és 10 éve annak, hogy az emlékpad vissza lett állítva. Az esemény nagy… Tovább »

'23 okt
18

Megjelent a Maroshévízi Hírlap októberi száma (http://hirlap.marosheviz.info/szam/13evf-10szam.pdf ). A tartalomból: 155 éve született Urmánczy Nándor Nektária Székelyföldi Mézverseny Az aradi vértanúkra emlékeztünk Honfoglalás? Első király? Államalapítás? Röplabda Karate 10 éve avatták újra fel az Urmánczy Emlékpadot III. Őszi Napok Hódit a JÉGVIHAR Mozgalom A székely-magyar rovásírás emlékei 102. rész Gica Barbu Emléktorna Léleksarok Csikós tokány-… Tovább »

'23 okt
11

2023. szeptember 27-30. között zajlott Maroshévízen a III. Őszi Napok elnevezésű eseménysorozat, a Maroshévízi Magyarok Egyesülete, a helyi református és katolikus egyház, valamint a Kemény János Elméleti Líceum szervezésében. Szeptember 27-én, 17 órai kezdettel indult a helyi katolikus templomban, ahol László Áron plébános, illetve Madaras Mihály tiszteletes, ökumenikus igeliturgiával indította a rendezvénysorozatot. Ezt követően, Oláh… Tovább »

Minden év október 6-án, az Aradon kivégzett vértanúkra emlékezik a magyarság. Aradon, 12 tábornokot és egy ezredes végeztek ki. Ezen a napon lőtték főbe Budapesten Magyarország miniszterelnökét Batthányi Lajost, Fekete Ferenc jegyzőt valamint Streit Miklós lippai plébánost. A Magyar nemzet elleni gyilkosság folytatódott és pár hónapon belül 200 embert végeztek ki, ezek közül 162-nek a… Tovább »