'23 Sze
19

Szeptember 15-én a helyi művelődési házban nagy sikernek örvendett a Salamon’s Jam Orchestra, mely több alkalommal is vissza lett tapsolva a hévízi közönség által. Szeptember 16-án a XVI. Dr. Urmánczy Nándor Emléknap vette kezdetét. 11 órakor igeliturgiával kezdődött, a helyi római katolikus templomban, melyet László Áron atya celebrált. Ezt követően az Urmánczy-sírboltnál koszorúzásokra került sor…. Tovább »

'23 Sze
11

Újból megkezdődött egy újabb tanév. Ez évben is a dr. Urmánczy Nándor Egyesület azoknak a diákoknak, akik a hévízi Kemény János Elméleti Líceum első osztályába iratkoztak tanfelszereléseket adott a diákoknak. A csomagokba voltak vonalas és kockás fűzetek, rajztömbök, tolltartók, színes ceruzák, ollók, vonalzók, radírok, hegyezők, ragasztók, színes papírok stb. Az egyesület 2011-től minden évben iskolakezdéskor… Tovább »

Augusztus 29-31. között Furulyatábort tartottunk a Maroshévízi Református Egyházközség szervezésében Magyarón. Ezen eseményről az alábbiakban Bende Áron, 5. osztályos résztvevő beszámolóját olvashatjuk: „2023-ban újra megszervezésre került a Református Furulyatábor, melyen a maroshévízi és a szászrégeni vallásórások vehettek részt. A tábor helyszínéül, ebben az évben is, a magyarói Nimród ház szolgált. Nagy megelégedésünkre ebben az esztendőben… Tovább »

'23 aug
30

Újból az 1869-ben épült Urmánczy fedeles hidat gyalázták meg ismeretlen gazemberek. Augusztus végére 10 deszkát téptek le a híd oldaláról, míg egy felső tartó szerkezetet törtek el. Ez utóbbit meglehet, hogy az ott átjáró széna bálákkal megrakott kocsik egyike akasztotta meg és törte szét, hisz ott jártunkkor is egy ilyen autó, jó magason megrakott széna… Tovább »

'23 aug
21

Megjelent a Maroshévízi Hírlap július-augusztusi száma. A tartalomból: A Maroshévízi Magyar Művelődési Napok programja. Nemzetek Fesztiválja Maroshévízi Református Családnapok Népszámlálás 2022 A székely-magyar rovásírás emlékei 100.  rész Léleksarok Zsákhegyi Katonai Temető rövid története (9.) Töltött káposzta – Sárig Csilla rovata Szabó Erzsébet: Hegedűnek húrja A természetnek ölében. Péter Árpád költeménye. Bajkó Zsigmond:  Utolsó szó Dénes… Tovább »

'23 aug
16

Augusztus közepén tartották meg Maroshévíz testvér városában, Marcaliban, a „Nemzetek Fesztiválja” elnevezésű kulturális rendezvényt. Az eseményen jelen voltak az alábbi települések képviselői: Velka nad Velickou, Medulin, Krotoszy, Maroshévíz és Marcali. A maroshévízi küldöttségben összesen 24 személy kapott helyet. Közülük Bodor Attila Béla alpolgármester vezetésével még 4 személy a helyi hivataltól: Vodă Florin polgármesteri hivatala beszerzési… Tovább »

Egy évnek kellett letelni, hogy hivatalosan is megtudjuk a népszámlálás eredményeit. Maroshévízre vonatkozó eredmények. Az össz lakosság: 12.609, ebből román 8.245, magyar 2095 (a magyarokhoz be vannak sorolva azok is, akik székelyeknek vallották magukat), roma 549, ukrán 5. A dokumentumokat tanulmányozva megtudhatjuk, hogy a 2012-es népszámlálástól közel EZER magyar lakossal vagyunk kevesebben Hévízen. Az évszázadok… Tovább »

VI. alkalommal, június 16-18-a között kerültek megszervezésre a Maroshévízi Református Családnapok. Az előző családnapokkal ellentétben az idén azonban a helyszín nem a református parókia udvara volt, hanem egy borzonti vendégház. Az eseményen kilenc család vett részt, így összesen 30-an népesíthettük be  vendégházunk minden szegletét. A helyszínváltás mindannyiunk véleménye szerint hasznos volt, hiszen így a családok… Tovább »

Megjelent a Maroshévízi Hírlap júniusi száma. A világhálón itt olvasható: http://hirlap.marosheviz.info/szam/13evf-6szam.pdf A tartalomból: Tizedik alkalommal állt meg a zarándokvonat Magyar hősök napja Pünkösdi zarándoklat Urmánczy sírjánál Németh Szilárd kormánybiztos Maroshévízen „A művészetben szép és csúf nincs.” – Beszélgetés Pál István művésszel. Karate Labdarúgás Léleksarok A székely-magyar rovásírás emlékei  99. rész Zsákhegyi Katonai Temető rövid története… Tovább »

Június 20-án egy budapesti küldöttség járt Maroshévízen, mely küldöttséget Németh Szilárd kormánybiztos vezette. A hévízi tartozódásuk alatt többek között meglátogatták a Dr. Urmánczy Nándor sírját és a római katolikus templomudvaron levő Urmánczy Nándort ábrázoló szobrot, melyet 2011-ben, Kövér László házelnök adományozott a maroshévízi magyarságnak. Ez alkalommal Németh Szilárd kormánybiztos úr koszorút helyezett el Maroshévíz legnagyobb… Tovább »

Hírachívum