Megjelent a Maroshévízi Hírlap március hónapi száma (http://hirlap.marosheviz.info/szam/11evf-3szam.pdf). A tartalomból: Március 15 idusa A nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés – Ráadás, újabb győzelem Március 15 Maroshévízen Március 15 Gyergyószentmiklóson Horthy a náci, a fasiszta?! Székely-magyar rovásírás emlékei 74. rész Léleksarok Péter Árpád életútja, a szabadságért folytatott harca Népi megfigyelések – hiedelmek ARANYMORZSÁK Tiszteletünk elődeinknek… Tovább »

A maroshévízi magyarság is megemlékezett az 1848-49-es szabadságharcra, a hőseinkre.  Ez évben is, akárcsak tavaly, a járványügyi intézkedések betartásával zajlott le az esemény. Idén is a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület meghívására az anyaország is képviselve volt az ünnepségen. Ez alkalommal dr. Sáska Zoltán Attila úr Magyarország Bukaresti Nagykövetsége részéről volt jelen a megemlékezésen, ami 17… Tovább »

Az idén is megemlékezés lesz az 1848-49-es szabadságharcra, igaz, hogy ez alkalommal a járványügyi intézkedéseket betartva emlékezünk hőseinkre. Ez évben is akárcsak az előző években a dr. Urmánczy Nándor Egyesület meghívására az anyaország is képviselve lesz az ünnepségen. Ez alkalommal dr. Sáska Zoltán Attila úr a Magyarország Bukaresti Nagykövetség részéről lesz jelen a megemlékezésen, mely… Tovább »

'21 feb
19

Megjelent a Maroshévízi Hírlap februári száma (http://hirlap.marosheviz.info/szam/11evf-2szam.pdf). A tartalomból: Reklámok A nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés – újabb győzelem Konzuli nap márciusban Színekkel díszíteni az emberek környezetét, hogy szépnek lássák a világot, és jól érezzék magukat benne!” – beszélgetés Jekel Ferenc Ernő képzőművész úrral H A D I M O R Z S Á… Tovább »

'21 feb
12

A tervek szerint március havában Maroshévízen kihelyezett konzuli nap lesz megtartva. Ez alkalommal az illetékesek a baba kötvényről adnak tájékoztatást és elveszik az iratcsomókat, az újszülött támogatásról és a magyar állampolgársági iratokat fogják elvenni, illetve az iratok kitöltésében segíteni.

'21 jan
26

Megjelent a Maroshévízi Hírlap januári száma. A világhálón itt olvasható: http://hirlap.marosheviz.info/szam/11evf-1szam.pdf A tartalomból: Tíz éve együtt Továbbra is fogyatkozunk Új év Furcsaságok 2020 után H A D I M O R Z S Á K Népi megfigyelések – hiedelmek A MAROSVÉCSI EMLÉKTÁBLÁK ÉS EGYEBEK Régi csillogásunk máig tartó emléke – beszélgetés Csíki Andrással Tiszteletünk elődeinknek… Tovább »

Sajnálatos módon a hévízi magyarság továbbra is fogyatkozik. Az év első napjaiban  a helyi felekezeteknél érdeklődtünk, hogyan is alakult a 2020-as évben, számarányban a híveik sora. A római katolikus egyháznál a múlt évben 9 keresztelés volt, házasság kötés sajnos nem volt és 62 temetést jegyeztek. Ez a temetési adat az egyház fennállása óta a legmagasabb… Tovább »

December közepén a koronavírusra való tekintettel „online” év végi gyűlést tartott a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület tagsága. Ez alkalommal beszámoló lett tartva a 2020-as évi tevékenységről, majd két új tag lett felvéve az egyesületbe. Ezek után a 2021-es évi tervek kerültek megbeszélésre. Az immár hagyományossá vált tevékenységek folytatása mellett döntöttek, majd arról, hogy egy Trianon-emlékművet… Tovább »

'20 dec
17

Megjelent a Maroshévízi Hírlap 2020-as év utolsó lapszáma. A világhálón itt olvasható: http://hirlap.marosheviz.info/szam/10evf-12szam.pdf. A tartalomból:  Parlamenti választások Maroshévízen Ünnepi hangulatba öltözött Maroshévíz Megnyitották a maroshévízi sípályákat Régi, elfelejtett ünnepek H A D I M O R Z S Á K Régi csillogásunk máig tartó emléke – beszélgetés Csíki Andrással Tiszteletünk elődeinknek Családi monogramok Szaftos brassói… Tovább »

Maroshévízen a parlamenti választásokra összesen 12.962 szavazó polgár volt jogosult, ebből 3.114 élt e jogával ami 24,02%-ot jelent. Eredmények: Szociáldemokrata Pár: 28,11%, Nemzeti Liberális Párt: 25,32%, RMDSz 18,89%, Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (PLUS) 7,29%, Népi Mozgalom Párt 5,24%, PRO Románia: 1,96%. A szavazó körzeti eredmények: 56-os szavazókörzet –… Tovább »

Hírachívum