'17 dec
11

A maroshévízi városi könyvtár szeretettel meghív mindenkit a december 19-én tartandó maszk, kiáltásra. A 15 órától kezdődő kiállításon bemutatott maszkokat a helyi Mihai Eminescu Kollégium és az O.C Taslauanu Gimnázium diákjai készítették, akiket Berindei Rodica és Mirabela Maria Joandrea készítettek fel. (Viorica Lazăr),

'17 dec
10

Nemrég volt a dr. Urmánczy Nándor egyesület év végi gyűlése. A 2017-es évi tevékenységből, amit az egyesület szervezett, megemlítendő a januári könyvbemutató és közönségtalálkozó Tamás Gábor énekessel, áprilisban a Friedrich Klára és Szakács Gábor rovásírás szakértők és kutatók előadásának a megszervezése. Május havában a Maroshévízi Magyar Napok társszervezőjeként és ezen belül a X. Urmánczy Nándor… Tovább »

'17 dec
10

Nemrég egy újabb, igen érdekes és fontos könyv látott napvilágot. A könyv címe: „Történetek a magyar nemzet múltjából”. E könyvet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet adta ki. A könyv több oldalon át foglalkozik a maroshévízi Urmánczy család történetével

'17 dec
10

December 9-én Csíkszeredában B kategóriájú asztalitenisz versenyt szerveztek. A maroshévízi sportolók eredményei: „nyílt” kategóriában 17 versenyző közül, Barabás Sándor 2, Colcer Nicolae 3. míg Fazakas Attila 5. A haladók csoportjában 44 versenyző közül Balla Péter az 5. helyen végzett.

'17 nov
28

Egész Székelyföldről várnak jelentkezőket a Jancsó Benedek történelmi emlékversenyre, idén a vetélkedőre Kovászna, Hargita és Maros megye iskoláiból nevezhetnek be három fős csapatok. A Jancsó Alapítvány által szervezett történelmi vetélkedőt azzal a céllal kezdeményezték, hogy a diákokat a szülőföld jobb megismerésére ösztönözzék, felkeltve az érdeklődésüket a székelység élete, kultúrája, történelme iránt. Idéntől a három székelyföldi… Tovább »

'17 nov
25

Megjelent a Maroshévízi Hírlap novemberi száma, a világhálón itt olvasható: http://hirlap.marosheviz.info/szam/7evf-11szam.pdf. A tartalomból: Újabb temetőgyalázás és petíció Ágyúcső és puskapor A maroshévízi zöldségpiacon Asztalitenisz A katalán botrányról Migráns kérdés Maroshévízi adomák Okos telefonok Megyei labdarúgó rangadó A székely-magyar rovásírás története és emlékei Siker, kudarc, honvágy, Nagy Mária Gyergyóremetéről a nagyvilágon keresztül Magyarországig Évtizedek a magyar… Tovább »

'17 nov
19

November 18-án zajlott le Székelyudvarhelyen a Góbé Kupa elnevezésű karate verseny, melyre több mint 130 sportoló iratkozott be. A maroshévízi Shodan Karate klub 26 éremmel térhetett haza, eredmények, 6 éves korcsoportban: Simon Ingrid 3. katában, Trif Iacob 2. katában. 7 éveseknél: Citiriga Tara 3. katában és kumitéban, 8 éves korcsoportban: Cotrus Darius első katában, Lőrincz… Tovább »

Örökségünk a tánc

2017 november 18.-án, 16:00 órától, a maroshévízi Művelődési Házban fellép a Csillagszem Néptánccsoport. Meghívott vendégek: a borszéki Czifrasarok Néptáncegyüttes és a ditrói Topánka és Pergettyű Néptáncegyüttesek. Belépő tetszőleges.

Ágyúcső és puskapor

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a marosvásárhelyi Mentor Könyvek Kiadó megjelentette az Ágyúcső és puskapor. Bodor Ferenc, a 48-as csíki ágyúöntő és lőporgyártó című könyvet. Szerzői Dr. Pál-Antal Sándor,az MTA tagja, Dr. Süli Attila,a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa és Komán János. Bodor Ferenc (alias Franciskus Xeverius Krausz), a balánbányai rézbánya és a bodvaji… Tovább »

Asztalitenisz

November 4-én, Zajlott le Csíkszeredába egy B kategóriájú asztalitenisz verseny. A haladó csoportban a maroshévízi Balla Péter a 3. helyezést érte le 37 versenyző közül.

Hírachívum