Augusztus 29-31. között Furulyatábort tartottunk a Maroshévízi Református Egyházközség szervezésében Magyarón. Ezen eseményről az alábbiakban Bende Áron, 5. osztályos résztvevő beszámolóját olvashatjuk: „2023-ban újra megszervezésre került a Református Furulyatábor, melyen a maroshévízi és a szászrégeni vallásórások vehettek részt. A tábor helyszínéül, ebben az évben is, a magyarói Nimród ház szolgált. Nagy megelégedésünkre ebben az esztendőben… Tovább »

'23 aug
21

Megjelent a Maroshévízi Hírlap július-augusztusi száma. A tartalomból: A Maroshévízi Magyar Művelődési Napok programja. Nemzetek Fesztiválja Maroshévízi Református Családnapok Népszámlálás 2022 A székely-magyar rovásírás emlékei 100.  rész Léleksarok Zsákhegyi Katonai Temető rövid története (9.) Töltött káposzta – Sárig Csilla rovata Szabó Erzsébet: Hegedűnek húrja A természetnek ölében. Péter Árpád költeménye. Bajkó Zsigmond:  Utolsó szó Dénes… Tovább »

VI. alkalommal, június 16-18-a között kerültek megszervezésre a Maroshévízi Református Családnapok. Az előző családnapokkal ellentétben az idén azonban a helyszín nem a református parókia udvara volt, hanem egy borzonti vendégház. Az eseményen kilenc család vett részt, így összesen 30-an népesíthettük be  vendégházunk minden szegletét. A helyszínváltás mindannyiunk véleménye szerint hasznos volt, hiszen így a családok… Tovább »

Május 14-én a maroshévízi római katolikus egyháznál első áldozásra került sor. Sajnos manapság egyre kevesebb elsőáldozót jegyezünk, ha ezelőtt 30-40 évvel 50-60 is volt manapság a számuk nagyot csökkent. Az idén 17 keresztény járult az elsőáldozáshoz. Akár az eddigi években az idén is az ajándékcsomagokat a dr. Urmánczy Nándor Egyesület állta.

'22 okt
25

Megjelent a Maroshévízi Hírlap októberi száma (http://hirlap.marosheviz.info/szam/12evf-10szam.pdf). A tartalomból: Őszi Napok Urmánczy Nándorra emlékeztek Házas hétvége Ivóban Óriás laskagomba Röplabda Hová tart a keresztény Európa? Városomról Beszélgetés Rákosi Károly úrral a labdarúgásról (3.) A székely-magyar rovásírás emlékei 91. rész Nektária Székelyföldi Mézverseny Kerekes kutyaszánhúzó verseny Csirkemell gombás-paradicsomos szósszal – Sárig Csilla rovata Ifjúsági labdarúgás Dénes… Tovább »

Augusztus 29-31. között Furulyatábort tartottunk a Maroshévízi Református Egyházközség szervezésében Marosmagyarón. Ezen eseményről az alábbiakban Ceontea Krisztián, 5. osztályos résztvevő beszámolóját olvashatjuk: „Már nagyon rég, társaimmal együtt, vártuk ezt a tábort. Hétfőn reggel nagyon korán iygatottan izgatottan ébredtem, mert tudtam, hogy aznap indulunk a táborba. A parókia udvarán gyülekeztünk, majd a lelkészcsaláddal együtt Magyaróra utaztunk,… Tovább »

A Tiszteletes Úr és Tiszteletes Asszony által szervezett táborok mostanára igazi hagyománnyá váltak a maroshévízi református ifjúsági csoport tagjainak számára. Világos volt, hogy ebben az évben sem maradhatott el a kirándulással, közös játékokkal és csupa jókedvvel tarkított táborozás. Idén Kalotaszeg, Románia egyik legszebb tájegysége szolgált az utazás céljául. Az első napon a Mákófalvára vezető utunk… Tovább »

Kiránduláson vettünk részt a Maroshévízi Református Egyházközség szervezésében július 2-án és 3-án; az útirány Észak-Erdély és Máramaros volt. Első állomás a dési református templomnál volt, ami egy építészeti, művészeti csoda. 1453-ban kezdték el építeni, és Szent István tiszteletére szentelték fel. Csúcsíves részleteivel a magyar gótika remekműve. A történelem többször is megtépázta: rombolta tatár, török, többször… Tovább »

2022 június 18-19-én került sor az V. Maroshévízi Református Családnapokra. Az előző családnapok sikerének köszönhetően türelmetlenül és kíváncsian várta a családok minden tagja, hogy újra találkozhassunk és együtt lehessünk. Szombaton a református parókia udvarán zajlottak a tevékenységek. Az esemény áhítattal kezdődött, melyet Madaras Attila- Mihály helybéli lelkész tartott. Felhívta  a figyelmünket arra, hogy minden családban… Tovább »

Továbbra is fogyatkozik a maroshévízi magyarság. A 2021-es évben a római katolikus egyháznál 3 keresztelőt jegyeztek, hét házasság volt és 51 haláleste. Jelenleg 1800 római katolikus van a településünkön. A református egyháznál sem fényes a helyzet hisz a múlt évben sajnos nem volt keresztelés, házasságot is egyet jegyeztek és hét haláleset volt. Településünkön 304 reformátust… Tovább »