A következőkben egy érdekes, de valós történetet szeretnék leírni, amely a helyi lakosok (idősek, akik még emlékeznek) tudatába úgy vésődött be, mint az utolsó párbaj, de nyugodtan mondhatjuk úgy is, hogy Maroshévíz Rómeó és Júlia története. A temető B parcellájában találunk egy 2 méter magas fehér márvány síremléket, melyen embernagyságban egy menyasszony látható, hosszú ruhában, rózsát ... Tovább »

Cristea Petru településünk egyik legismertebb személyisége, akinek életútja eléggé vitatott. Egyesek hősnek, mások rablóvezérnek tekintik. Egy biztos, csak saját törvényei után igazodott, ezért is lett 1944-1949 között településünk leghíresebb betyárja. Akik hősnek tartják, azok azzal indokolják, hogy csak a gazdagokat rabolta ki, és a zsákmányból sokat juttatott a szegényeknek is. A másik kategóriába tartozók ezt ... Tovább »

Felzaklatott lelkünk tele van most is a menekülés borzalmas napjainak fojtó impressziójával és a bizonytalanság nyomasztó érzésével. A mi vándorlásunk megpróbáltatásos otthontalanságunk históriája nem zárult le. A háború által okozott károk helyrehozatala, még a romok eltakarítása is csupán jó szándék és égő vágyakozás, a veszedelmes frontközelség, a minden ingó, vagy ingatlanunkból kifosztottság szomorú valósága, a ... Tovább »

Habár egyes helyi történészek az eltelt évtizedek során megpróbálták településünk alapítási évét minél régebbinek bemutatni ez sorra kudarcot vallott. Sok helytörténész nem akarja elismerni az egyetlen alapítási okiratról, amit fel lehet mutatni, vagyis az 1567-es évből valóról, melyet a marosvásárhelyi Állami Levéltárban bárki megtekinthet, lemásolhat. A következőkben nem a település fejlődését akarom ismertetni, hanem az ... Tovább »

Toplicza gyönyörüen fekszik a Toplicza folyónak Marossal való egyesülésénél; északra a Bánffi szőlője nevü sziklacsúcs tornyosul fel, alább az Ilván átpillantó Kelemenhavas és égre meredő csúcsai, keletre a Toplicza völgye és Székpatak melletti havasok. Szemben (nyugatra) a Fancsal, Bunyasza lánczolata és a kúpalaku Magura büszkélkedik. Toplicza fő kikötőhelye a Marosnak, központja a tutajkereskedésnek, minek feltudandó, hogy ... Tovább »