'19 nov
11

A környezet jövője, a magyarság jövője

 

November 10-én, „A környezet jövője, a magyarság jövője” címmel szemléletformáló program és előadásra került sor a Kemény János Gimnázium dísztermében melyen magyarországi Lakiteleki Népfőiskola tanárai jöttek el. Előadók: Loksa Gábor, Havel Alexandra és Halász Gábor voltak

Az eseménynek három fontos része volt. Az első rész témája a környezet változása, az éghajlat változása volt. Itt Loksa Gábor előadó, többek között rámutatott, hogy az ember része a környezetnek, hisz onnan veszi a nyersanyagot is, a környezetnek köszönheti az életét is. Mindez által meghatározottak az építkezések, az öltözködés, az étkezés, a szokások,, a hagyományok. Ha változik a környezetünk ezek is változásokra kényszerülnek. Az előadás sorozat második részének előadója Havel Alexandra volt, ő a nemzeti parkok és a világörökségi helyszínekről szólt. Itt szó esett a tájakról, a természeti szépségekről, melyeknek köszönhetően kikapcsolódhatunk, feltöltődhetünk. Szó volt a Nemzeti Parkokról, de mindarról ami megőrzi a természetet és annak a megvédésre tanít bennünket. Rámutattak a természet védelemre, a kulturális értékeinkre és ezeknek a megvédésére. Bemutatásra került néhány nemzeti park, világörökségek.

Ugyanakkor ismertette a Kelemen Nemzeti Parkot, de a Békási szoros érdekességeit is. Az előadások harmadik része az értékfeltáró kutatásokról szólt a Kárpá-medencébe. Itt az előadó Halász Gábor volt. Beszámoló volt a Lakiteleki Népfőiskola anyaországi és határon túli egyetemisták részvételével megvalósított nagyszabású Kárpát-medencei kutatássorozatairól. Megtudhattuk, hogy eddig 25 írásos és képi módon, alaposan dokumentált kutatóút valósult meg. Itt megemlíthető a Maroshévízről és környékéről is készített kiadvány és dvd „Gyergyó kollégium” címmel, mely 2018-ban jelent meg. Ugyanakkor részletes beszámolót is mutatott be a maroshévízi és környékén tett kutatásaikról, eredményekről. Végezetül a jelenlevő diákoknak egy interaktív kvíz játékot tartottak, mely végeredményeként több diák könyveket és dvd-é ajándékokat kaphatott. Az előadás a kutatássorozat interaktív, élményalapú bemutatásán túl egy időbeli keresztmetszeti képet kívánt adni a fiatalok számára, hogyan boldoguljon és építse jövőjét a kisebbségben elő magyarság a határokon túl.   Az előadás egy sorozat kezdete volt, hisz Maroshévíz után még 12 Kárpát-medencei településen lesz megtartva. Az előadást támogatta a Magyar Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alap.

 

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!