'21 okt
11

Ez évben IX. alkalommal került megrendezésre a maroshévízi magyarság napja. Az eseménysorozat október 8-án kezdődött, amikor a helyi Művelődési Házban fellépett a kolozsvári Tokos Zenekar, mely alkalommal számos helyi lakos eljött az ismert zenekar koncertjére.

Október 9-én volt megtartva a XIV. Dr. Urmánczy Nándor Emléknap, mely ez évben is egy igeliturgiával kezdődött a római katolikus templomban. Ezt követően az Urmánczy Nándor szobor előtt fejhajtással tisztelegtek a jelenlevők, majd a családi sírboltnál koszorúzásra került sor. A megemlékezés koszorúit elhelyezték: A Magyarország Bukaresti Nagykövetség részéről dr. Sáska Zoltán Attila úr, Budapest – Csepel részéről Borbély Lénárd polgármester úr, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet részéről Fráter Olivér úr, a budapesti Fővárosi Örmény Önkormányzat képviselője, Albert Mátyás – Farkaslakáról, a Gyergyói Örmény Katolikus Egyesület részéről Kulcsár László elnök és Hogyai Géza,  a maroshévízi RMDSz részéről Bodor Attila elnök, Bajkó Zsigmond az Erdélyi Magyar Szövetség maroshévízi szervezete részéről, a dr. Urmánczy Nándor Egyesület részérő Czirják Károly és Farkas Aladár. A himnuszaink elhangzása után a Közösségi Házban folytatódott az ünnepség. Itt egy perces néma csenddel emlékeztek a jelenlevők Csibi István alapító tagról, akit épp az ünnepség alatt temettek. Ezek után az idei Urmánczy Nándor Díjak lettek átadva. Elsőként Tarlós István Budapest volt polgármestere kapta, a méltatást Borbély Lénárd, Csepel polgármestere mondta el, majd a Székely Figyelő Alapítvány kaphatta a díjat. Az alapítvány tevékenységét Laczkó Endre méltatta. Ezt követően ünnepi beszédeket mondtak dr. Sáska Zoltán Attila a Magyarország Bukaresti Nagykövetsége részéről, valamint Fráter Olivér a Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviselője. A továbbiakban egy dokumentum-filmvetítést tekintettek meg a jelenlevők mely a 10 évvel ezelőtt felavatott hévízi Urmánczy Nándor szobor tervezéséről, előkészítéséről, felavatásáról szólt. Ezt követte a „Történelem a Maros sodrásában” című ismeretterjesztő film, mely a Maros folyó melletti kastélyokat mutatta be. A filmről Zsigmond Attila rendező mondott egy pár szót. A beszámolóban azt is megtudhattuk, hogy a múlt évben a film jelen volt egy Gödölői Filmfesztiválon, ahol a több mint 2000 film közül a harmadik hellyel tüntették ki. A Közösségi Házban az események Dénes Géza könyveinek a bemutatásával fejeződtek be. A nap következő eseménye az Urmánczy kastélyban zajlott le ahol Duha László művész úr faragászati kiállítását tekintették meg az érdeklődők. 17 órától a Művelődési Házban a Pittyes2es és Gyufa fellépésének tapsolhattak a jelenlevő maroshévízi és környékbeli lakosok. Este 19 órától a Sport-Bár-ban „Magyar mulatság” volt megtartva, ahol a jó zene mellett az Orotvai Komák is felléptek. Október 10-én az Urmánczy strand kertjében főzésre került sor. Itt finomabbnál finomabb ételeket ehettek az ide látogató lakosok. És volt mit enni a sok finomságból, melyek az üstökből hamar el is fogytak. Volt babfőzelék két nagy üstben is, krumpli gulyás, rántott káposzta csülökkel, halászlé, fürj paprikás. A főzés alatt a gyerekeknek ügyességi programokat szerveztek a szervezők.

A három nap egy kitűnő alkalom volt a lakosoknak, hogy kikapcsolódjanak, de jó volt, hogy a magyarországi meghívottak mind a három napon jelen voltak minden egyes eseményen, mely alkalommal több helyi lakossal beszéltek.

Szervezők: a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület és a maroshévízi RMDSZ

Társszervező: Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Hargita Megye Tanácsa, Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ

Partnerek: a budapesti Fővárosi Örmény Önkormányzat, Sport Bár – Maroshévíz, Positive Transylvania Egyesület

 

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!