Már több alkalommal írtunk a Maroshévízen a Mag-len negyedben levő Urmánczy fedeles hídról.

A híd 1869-ben épült, így ide és tova ez évben lesz 150 éves. A XIX. században Erdélyben nagy divatúak voltak az ilyen struktúrájú hidak. Maroshévízen is két fedett híd volt annak idején. Környékünkön még Gyergyóremete is büszkélkedett ilyen híddal. Jelenleg Erdélyben két ilyen híd van, míg Európában: Ausztriában, Németországban, Bulgáriában egy-egy, Olaszországban két hasonló híd van, Svájcba  pedig négy, mindenik felújítva és a turizmust szolgálják.

A maroshévízi hidat egészen az 1989-es államcsíny utánig rendszeresen tatarozták. Sajnos 2000 után a zsindelytetőt modern zöldpalára cseréltette a polgármesteri hivatal, de legalább így is gondozták a hidat. Sajnos, több mint tíz éve senki nem törődött vele.

A dr. Urmánczy Nándor Egyesület 2008-ban, 2010-ben és 2013-ban is beadványt intézett a maroshévízi polgármesteri hivatal felé és az önkormányzathoz, melyben rámutatott, hogy Maroshévízen milyen turisztikai látványosságokat nem gondoznak, nem építenek ki, nem tataroznak. A több leírt javaslat közül a hivatal hármat teljesített: a Bájos tetői kilátó építését, a termál vízesés kitakarítását, felújítását és a volt zsidó fürdővel szemben levő termál gyógyforrás korszerűsítését. Sajnos a többi javaslatokat, melyek között szerepelt az Urmánczy födeles híd felújítása is, a mai napig nem vették figyelembe.

2017-ben elterjedt az a hír, hogy lebontanák a fedeles hidat. Mivel a lebontásnak nagy sajtóvisszhangja lett, hisz tévéstábok, újságok, sőt még a megyei kulturális minisztérium kirendeltségének az illetékesei is eljöttek e végett terepszemlére. Ekkor a kulturális minisztérium kirendeltségtől eljött csoport, megvizsgálta a hidat és értesítette a helyi polgármesteri hivatalt, hogy egy ritka hídról van szó és ugyanakkor e hidat másod osztályú műemléknek nyilvánították, mely B csoportba sorolva helyi történelmi örökségként vették a nyilvántartásban, de a híd maradt, de a folyamatos rombolás is.

Így mára a híd tetejéből és oldalaiból hiányoznak darabok és mindez annak ellenére, hogy az Urmánczy Nándor Egyesület 2018. június 4-én egy beadványt adott le a maroshévízi polgármesteri hivatalhoz és az önkormányzathoz, melyben újból kérte ezen történelmi hídfelújítását, gondozását. A beadvánnyal együtt 435 lakos aláírását is benyújtotta, akik szintén a híd sorsáért aggódnak. A beadvány óta eltelt közel egy év, de még válasz nem érkezett, holott legtöbb 30 napon belül válaszolniuk kellene.

Sebaj, hogy nem jött válasz, de valami mégis elindult, hisz nemrég a helyi tanácsgyűlésen Bodor Attila tanácsos megemlítette, hogy a polgármesteri hivatalnak mi a szándéka a híd sorsával, hisz napról napra romlik a híd, mire a polgármester elmondta, hogy nemsokára elkezdődik a híd kivilágítása, majd kamerákat fognak elhelyezni és ezt követően nekilátnak a felújításnak.

Reméljük nemsokára e történelmi híd településünk egyik turisztikai látványossága lesz. Már ideje.

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!