Engedjék meg, mint a régmúlt idők tanúja és aktív cselekvő szereplője jelentkezem. Szeretnék egy számomra szép napot felidézni, amelyik a két város Maroshévíz és Marcali számára emlékezetes lett és maradt a mai napig. A nevezetes dátum pedig 1990.február 24-e volt. Ekkor történt, hogy elhatároztuk a két város között testvérvárosi, baráti egyezményt kötünk.
Egy rövid visszaemlékezés:
Az 1989.év decemberi eseményei után Somogy Megye Önkormányzata elhatározta, hogy testvér megyei kapcsolatokat alakít ki Hargita Megyével. Kaposvár város pedig Csíiszeredával. Ekkor határozták el, hogy a megye többi települései pedig szabadon választott partner várost választ. Marcaliban Maroshévízre esett a választás.
Küldöttségünk l990.február 23-án a déli órákban érkezett Maroshévízre. A küldöttség két főből állt, így elkísért Völgyi Zoltán kollegám. Utunk sima volt, nem ért bennünket sehol atrocitás. Igaz akkor még a tankok egy-egy fontosabb kereszteződésben ott tartózkodtak. Megbízatásunk az volt, hogy alakítsuk ki a két város közötti testvérvárosi kapcsolatokat. A megbízásunkat Marcali város testületétől és Dr. Sütő László polgármestertől kaptuk.
Megérkezésünk alkalmával nagyon kedves baráti segítséggel -Rokali József és a Karácsony házaspár- elhelyezkedtünk a szállodában. Másnap február 24-én 10 órakor fogadott bennünket a Nemzeti Megmentési Front Elnöke Hiriska Eugén Polgármester Úr és a hivatal jegyzője Váradi István, valamint a hivatal munkatársai. Mi megbízásunknak megfelelően átnyújtottuk a hivatalos dokumentumokat és azt a Marcaliról készült fotóalbumot, amit nem sokkal korábban készítettünk a városról.
A szép és eredményes tárgyalások után bíztunk abban, hogy kapcsolatunk tartós és eredményes lesz. Természetesen az elmúlt 25 évről nem kívánok részleteket írni, mert ahhoz egy könyv is kevés lenne.
Még csupán annyit jegyeznék meg, hogy Hiriska Polgármester Úr két héten belül egy delegációval Marcaliba érkezett és megerősítette a megállapodást. A végleges szerződést azután mindkét város ratifikálta és megerősítette.
Az akkori időben Maroshévízen tett látogatásom alkalmából minden jelentős üzemet, egyházat, azok vezetőit meglátogattam. Elmondtam számukra jövetelem célját és akkor úgy éreztem, hogy mindenki megnyugvással és megelégedettséggel nyugtázta a két város egymáshoz való közeledését. Örömömre szolgált, hogy részt vehettem a magyar tannyelvű oktatás újraszervezésének konzultációin, valamint az RMDSZ programalkotó értekezletén.
Az elmúlt 25 év rendkívülien gazdag programjai az egyes iskolák a sport és kulturális egyesületek, civil szervezetek, vállalati küldöttségek és magánszemélyek kölcsönös látogatásai igazolták a testvérvárosi kapcsolatok megvalósításának eredményességét.
Az évforduló kapcsán megköszönöm a hivatalos szervek a polgármesterek valamint sok-sok barátomnak, hogy segítségükkel és tevékenységük aktív hozzájárulásával működtethettük a két város Maroshévíz és Marcali testvérvárosi baráti kapcsolatát.
Kívánom, hogy az elmúlt 25 év kapcsolatai tovább gyümölcsözzenek. Ezen való munkálkodáshoz eredményes együttműködést kívánok.

Baráti üdvözlettel: Monostori László

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Egy hozzászólás

 1. Mohacsek Akos szerint:

  KEDVES LACI !
  Sokunk nevében köszönetemet fejezem ki mindazért amit tettél a kapcsolat megteremtéséhez és fejlesztéséhez .A magyar iskola volt igazgatójaként és a magyar közösség egyik képvislőjeként nagyra értékeljük mindazt ,amit leveledben is túl szerényen megfogalmaztál.Ezen túl , mint magán személy, igazi barátomnak tekintelek és remélem Te is igy vagy vele
  Köszönjük ,hogy megemlékeztél közös múltunkról és újra értékelhessük felbecsülhetetlen munkádat .
  Baráti tisztelettel ,Ákos

  .

Véleményed számít!