'11 Sze
26

Valamikor a födeles hidak egész vidékünkön ismertek voltak, így megyénkbe Kiskadács, Kobátfalva Siménfalva Csekefalva, de Segesváron vagy épp Torda mellett is építettek ilyen hidakat. Jelenleg ezek közül csupán egy pár van még meg, az Udvarhely és Torda mellettieket időközben felújították és bevezették a turisztikai hálózatba.
A födeles hidak mai szemmel egyeseknek eléggé furcsák, sokan felteszik a kérdéseke, hogy miért van oldala és teteje? A régi időkben ily módón próbálták a hidak életét, tartóságát meghosszabbítani, hisz így alagutkként nézett ki az érdekes építmény és sokkal többet tartottak, hisz a hidra nem esett eső nem havazott rá, sőt a mezőkön dolgozó embereknek is rossz idő esetén menedéket nyújtott
A maroshévízi hídnak neve is van, régi tulajdonosától kapta aki 1871-ben építette, így ma is mindenki (magyar is román is) Urmánczy födeles hidkként ismeri. A híd mely a Maros folyón megy át, az egyetlen összekötő a környéken a Maros folyó két partja között. A híd oldala deszkából teteje zsindelyből volt készítve. Az eltelt húsz, harminc év alatt az ott lakok tatarozták, fel újították, hisz fontos volt a széna csinálóknak, hogy háztájukra vihessék a szénát, krumplit. Történelmi jellege, szépsége a tavaly csorbult mikor a helyi tanács a zsindelyes tető helyett modern zöld palával födte be, mely egyáltalán nem illet be a 140 évvel ezelőtt épített hídhoz. De sokan örvendtünk, hogy lebontás helyett bár így lett. Az utóbbi évek során több turista látogatta meg ezt a hidat, így Magyarországról, Izraelből, Ausztriából is voltak látogatói. Mindenikük elcsodálkozott szépségén. A napokban egy Németországi és Magyarországi csoporttal látogattuk meg a hidat, nagy meglepetésünkre a híd tetejéről máris eltűnt néhány rikító pala, de ami a leg rosszabb, hogy a híd oldaláról körül belül 4 méter hosszúságú oldal le lett vágva. És akik vágták láncfűrésszel tehették, hisz sok helyen látszik az egyenes vágás. Ennél is rosszabb, hogy az a hatalmas belső gerenda mely 25 centiméter átmérőjű azt is kezdték vágni, hisz mára abból is több mint 6 méternyit kivágtak, köztük azt a részt is ahol annak idején az építkezési dátumot belevésték.
Sokaknak az jár a gondolatukban, hogy nem-e szándékos pusztítás, ily módon akarják egy híd szépségét múltját megszüntetni. Ahelyett, hogy a turizmusba befognánk lehet egyesek jobbnak látják ezt megsémisíteni. Lehet sokakat az Urmánczy neve zavar kitudja.

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!