Május 24-én tartotta a helyi tanács a szokásos havi gyűlését. A gyűlés elején az RMDSz frakció kérte a gyűlés öt nappal későbbi újra programálását és a törvényes előírások betartását a gyűlés megszervezésében, a tanácsosok öt nappal a gyűlés előtti leértesítését, a napirendi pontok pontos összetételét, a határozati javaslatok időbeli elkészítést, a gyűlés dátumának és napirendi pontjainak a médiában való leközlését, stb. Annak ellenére, hogy minden tanácsos elismeri a hiányosságokat, mégis a gyűlés megtartása mellett szavaztak. Az RMDSz tanácsosok nem szavaztak egy határozati javaslatra sem, ennek ellenére a többségi szavazattal mindegyiket elfogadták. A szervezési szabálytalanságok szokássá váltak többször szóvá is tették a tanácsosok és olyankor pár hónapig be is tudták tartani. Azt mindenki el tudja fogadni, hogy az eredeti tervezethez képest közbejöhet 1-2 sürgős dolog, de nem hat a gyűlés napjának délelőttjén.
A másik zűrös ügy a Petőfi szobor állítása körüli vita volt. A polgármester úr nem adott választ a törvényes határidőn belül az RMDSz kérésére, halogatja a beadvány napirendre tűzését. A lényeg a lényeg, a szoborállítás feltétele az, hogy az RMDSz teljesítse a Hargita és Kovászna megyei románok Fórumának feltételeit: A szobor nem a központi parkban való felállítását és az Avram Iancu szobor Csíkszeredában való felállítását. Ezek a képtelen feltételek nem elfogadhatóak a hévízi magyarok számára. Miért kell eldugni a Petőfi szobrot, nem méltó arra, hogy a város főterén álljon, mint mondjuk Grigore Vieru. Másodszor, mi köze a hévízi tanácsnak a csíkszeredai szoborhoz. Harmadszor, az említett Fórumnak ki adott olyan hatáskört, hogy a tanácsnak, a polgármesternek feltételeket szabjon és utasításokat adjon.
El kell mondanom, hogy hallottam olyan magyarokról is akik nem akarják a Petőfi szobrot, de lehet, hogy nem tudnak róla vagy én tudom rosszul, hogy azért már állt Petőfi szobor Hévízen. Sajnos ez a fajta széthúzás sokat árt mindnyájunknak.
Mohácsek Ákos

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

2 hozzászólás

 1. czirjak szerint:

  Ehhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy Maroshévízen Petőfi szobor soha nem volt. A második világháborúig négy szobor létezett településűnkön. Három az Urmánczy parkban és egy a központi parkban. Petőfi Sándor utca az pedig volt egészen 1968-ig. Én személyesen sem értek egyet egy Petőfi szobor felállításával, habár minden település érdemelhetne egy Petőfi szobrot, de addig, míg vannak Maroshévíznek híres szülöttjei, addig nem látom az értelmét, hogy miért kell más települések hírességeinek a szobrát itt felállítani. Itt Mohácsek Úr is tudja, hogy egyesületünk akar egy Dr. Pálffy Endre szobrot, aki az Urmánczyak után a leghíresebb személyiség, hisz sok könyvet adott ki úgy magyarul, mint románul. Csak egy példa: Cosbuc műveit kiadta magyarul és Ady műveit románul, ez a románság szemében is jó. Ugyanakkor ma is sok iskolai könyv az ő kiadásában szerepel és ez csak egy kis hányada a sok tevékenységének. Ugyanígy vagyok, hogy soha nem fogom tudni megérteni, hogy a helyi magyar iskola miért viseli a Kemény János nevet. Nem hogy nem érdemli meg, de míg van egy Urmánczy Nándor, aki oly sok mindent tett, sőt még településünkön, a saját telkén és pénzén iskolát alapított és ez ma Andrei Saguna nevet viseli, míg van egy Urmánczy János, aki a Székely Kongresszus tagja volt, vagy a már említett Dr. Pálffy Endre docens, rektor, tanár, író, vagy még mások. Számomra érthetetlen, hogy ha van lehetőség valakiről szobrot állítani, vagy utcát, teret elnevezni akkor miért ne legyen az egy helyi híresség. Minden település sajátjaiért küzd. Nézzük csak meg a Gyergyó-medence településeinek az iskoláit, nagy többségük helyi születésűek neveit viselik. Szerintem mindig a mi szülöttjeinket kell felpártolni, küzdeni és csak azután a más települések fontos személyiségeit, még ha Petőfiről is van szó.

 2. Mohácsek Ákos szerint:

  A fenti hozzászóláshoz van egy pár gondolatom .
  1.A helyi magyar iskola névadásával kapcsolatban tisztáznék egy pár dolgot .1992 után lehetőség nyílt az iskolák számmal jelzett elnevezése helyett személyiségekről való elnevezése . Ezt a feladatot Komán János tanár úr vállalta magára .Irodalmi ismeretei révén nem nehéz Kemény János báró személyére gondolni .A javaslatot a pedagógus közösség támogatta .A marosvécsi Kemény János tulajdonképen vidékünk képviselője .A báró irodalmi érdeklődésű és írói mivoltából kifolyólag szívügyének tekintette az erdélyi magyar irodalom és írók sorsát .1926-tól kezdve évi rendszerességgel szervezte meg a Marosvécsi találkozót ,ahol személyes kapcsolatba léphetett a Trianon utáni erdély imagyar irodalom minden képviselője .Olyan irodalmi személyiségek jöttek itt össze mint Áprily Lajos ,Kuncz Aladár ,Tamási Áron ,Dsida Jenő ,Karácsony Benő ,több mint 30 író ,költő .A báró vagyona jó részét áldozta az erdélyi magyar írók anyagi támogatására .Nélküle nem tudni mi lett volna a két világháború közötti erdélyi magyar írók és irodalom sorsa .
  Tehát az iskolát egy ,a magyarságért sokat tevő kulturális személyiségről nevezte el az iskola közössége,aki erre biztos érdemes volt .Nem mellékes megjegyezni ,hogy itthon maradt az Amerikából hazatelepült író-báró és innen harcolt a nemzeti tudatot erősítő és fenntató irodalomért .Mennyivel szegényebbek lénnénk ,ha egyes irodalmi alkotások nem íródhattak volna meg ,vagy nem jelenhettek volna meg .
  Jó nem elfelejteni ,hogy nem politikai személyiségekről nevezték el akkor sem az iskolákat .Urmánczy ,Wass Albert vagy Nyírő nevei akkoriben fel sem merülhettek .
  2.A szobor
  Elfogadhatatlan egy igazi magyar számára ,hogy Petőfi Sándort ,egy senki által nem ismert valakivel állítsuk szembe ,csak azért ,mert itt született .Tevékenysége ,munkássága sem kötődik Maroshévízhez .Ugyanakkor számos példa van arra ,hogy Petőfi ,Kossuth ,vagy más személyiségről készítettek szobrot ,aki nem kötődik személyesen a helységhez .
  Képzeljük el ,hogy Március 15-én ,Október 23-án nem Petőfit ,hanem Páffyt koszorozzuk meg .
  Elvárható lett volna ,hogy az Urmánczy egyesület is támogassa a Petőfi szobor állítását ,ugyanis az Urmánczy mellszobor felállítását mi ,az RMDSz tanácsosai is támogattuk ,sőt én személyesem is segítettem a beadvány megfogalmazásában .Sajnos a hátunk mögött beleegyeztek hogy ne közterületen helyezzék el ,minket nemtájékoztatva . A szobor avatásra se kaotunk írásbeli meghívást ,csak üzengetős módszerrel közölték nekünk ,ami nem megtisztelő és elegáns módszer .
  Jó lenne ,ha nem könnyítenémk meg A Románok Fórumán és A Miron Cristea Alapítványra támaszkodó polgármester úr dolgát azzal ,hogy nem mindenki akarja a Petőfi szobrot .
  Inkább a megalázó és tövénytelen elutsításra kéne koncentrálnunk .

Véleményed számít!