Írásos dokumentumok szerint településünkön 1780-ban építettek egy római katolikus fa imaházat. Ez mivel az idők során kicsinek bizonyult a helyi Urmánczy család kezdeményezésére és támogatása mellett 1867-ben egy új kő templom alapkövét tették le. A templomépítési segély kérelmezése érdekében megfogalmazott felterjesztésben, melyet Jákobi István és Urmánczy János írtak 1867 december 21.-én, a következőket fogalmazták meg: ... Tovább »

Az Oláh Toplicza-i református leányegyház és ennek gödemesterházi, palotailvai filiái, valamint a borszéki szórványa melyek kezdetben a magyarói, míg később a disznajói református egyházhoz tartoztak, 1892-ben Szász Domokos akkori püspök úr idejében lett anyásítva. A jelenlegi templomot 1895-ben építették a Bánffy család által ajándékozott 142,8 négyzetméteres telekre. E telek egészen a Toplicza patakig nyúlt, de ... Tovább »

A Mag-len negyedben található, a település legrégibb építészeti műemléke, 2 km távolságra a központtól. Tornácszerűen kiképzett belépőjén túl elénk tárulnak a falfestmények, az északi fal feliratai. Az 1991. évi műemlékkataszter szerint a fatemplom építési időszakaként az 1710-es esztendő szerepel. 1658-ban, Safta úrnő kezdeményezésére és adakozásának köszönhetően, egy görög-keleti templom építésének fogtak. Vannak, akik 1658-at tartják a ... Tovább »

Védőszentje Szt. Miklós. 1770 és 1791 között fenyőfából épült templom, a Bánffy, Bornemissza, Kemény és Teleki családok támogatása által. Az ekkori szokások szerint, amikor a földesurak templomot építettek és papot is hoztak, a jobbágyok több napot is dolgoztak nekik ingyen. Habár görög katolikus templomnak épült, itt tartották a miséket az ortodox vallásúak is. Egy 1770-ben ... Tovább »

1845-1847 között épült a közeli Gödemesterházán, 1910-11 között lett Maroshévízre hozva és újjáépítve, Miron Cristea pátriárka költségén. 1928 október 21.-én, vasárnap, szentelték fel a 14 méter hosszú és 5 méter széles kolostort. Több értékes könyv és festmény található e templomban. Harmonikusan ötvözi az ősi román népi hagyományokat a XVIII. századi moldvai mesterek merész újításaival, fából ... Tovább »

A telket a Magyar Királyi Állam adományozta az egyháznak, de eleinte tiltakoztak a telek miatt az egyháziak, hisz szerintük az ottani talaj eléggé süppedékes és nem bírná meg a hatalmas kő templomot. 1868-ban kezdtek el az építését, de anyagi gondok miatt 1874-1896 között nem dolgoztak, így csupán 1903-ban készült el a gótikus stílusú templom, amelyet ... Tovább »