Emlékezetből varázsolja elő Borszéket a Balassi Intézet

Újabb ínyencséget jelentettek be a szervezők a július 13-15. között első ízben megszervezett, multikulturális-gasztronómiai Borszék Bogrács Feszt programjában. Az időutazással járó fotókiállítást a szervezők magyarországi stratégiai partnere, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet biztosítja.

Egy átfogó kulturális programot ajánló eseményről lévén szó, a Secvențe Kulturális Egyesület és a Papa la Sanyi gasztronómiai brand által megszervezett projekt célja ráirányítani a figyelmet Borszék országos érdekeltségű fürdőváros fontosságára az európai szintű gyógyturizmus piacán – fogalmaznak a szervezők, és ez a kiállítás egyik pillére. A helyi Városháza együttműködésével létrejött eseménynek pedig stratégiai partnere a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, amely koncerttel, filmvetítéssel és egy rendhagyó fotókiállítással is „beköltözik” Borszékre.

Két pilléren álló történelmi-kulturális eseményt is találunk a Borszék Bogrács Feszt színes programkínálatában – különleges helyszínnel. Ugyanis a fürdőváros legjobb vizű, szabadon hozzáférhető forrásának tartott Kossuth-forrás (avagy 10-es forrás) faragott, tágas pavilonja ad otthont a bukaresti Balassi Intézet rendhagyó kiállításának.

 

Több mint 30 kinagyított vintage fotó Borszékfürdőről

A Borszékről készült archív fotókból álló kiállítás is intézeti program. Két forrásból gyűjtötték össze a tárlatanyagot. Az egyik a Fortepan, amely egy internetes archív fotókat gyűjtő oldal, és amelyen jelenleg több mint százezer kép található. Innen válogattak ki néhány borszéki fotográfiát, amelyből a legrégebbi egy 1907-ben készült, mely Erdélyi Mór, a századelő egyik legfontosabb fotográfusának műterméből származik, és a Magyar Földrajzi Múzeum archívumából került a Fortepanra.

A többi fotót két helyi gyűjtő, Farkas Aladár és Pethő Csongor bocsátotta az Intézet rendelkezésére: A Borszéki Bogrács Feszt kiállításán több mint 30 Borszékről készült fotó lesz látható. Azonban a koncepció nagyobb ívű: a kiállítás anyagát olyan formában készítik elő, hogy a továbbiakban más helyszíneken is bemutatható legyen.

  • Borszék Erdély egyik leghíresebb üdülő- és fürdővárosa, melynek egykori életét szeretnénk megmutatni – fogalmazott Kósa András László, az Intézet igazgatója. - Nem titok, hogy hosszú távon a Kárpát-medence egykori színes fürdőhelyi világát hasonló kiállítások keretében szeretnénk az emlékezetből elővarázsolni.

Amint arról tájékoztattunk, a Borszék Bogrács Feszt koncepcióját úgy fogalmazták meg az ötletgazdák: „Multi etnikus művészeti és kulináris világok fesztiválja”. Első kiadásán három napon át, reggeltől-éjfélig ingyenes, sporteseményeket és outdoor kultúrát népszerűsítő gazdag programot kínálnak az egész család számára. A rendezvénysorozat részletes programja itt LINKESITVE https://www.facebook.com/CeaunBorsecFestival tanulmányozható.

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!