Maroshévízen is akárcsak más magyarlakta településen ez évben is megemlékeztek az 1848-1849-es forradalom és szabadság harcra.
Ez évi ünnepség fontosabb volt a hévízi magyarságnak hisz egy emléktábla avatás is volt, melyet a maroshévízi harcok és a helyi hősök emlékére avattak fel. Már jóval az ünnepség előtt fontos személyiségek érkeztek meg a Maros-parti településre. Dr. Partl Alexandra Petra konzul asszony személyében és Fráter Olivér Úr személyében, ez utóbbi a Magyarországi Miniszterelnökség Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettesi tisztségben érkezett Maroshévízre. A vendégek meglátogatták a helyi Urmánczy födeles hidat, az Urmánczy kastélyt és a Bánffy termál vízesést. Az ünnepség 17 órakor kezdődött a helyi római katolikus templomban ahol egy szentmise vette kezdetét. Ezt követően Séra Ilona a Kemény János Gimnázium igazgató nője méltatta ünnepnapunkat majd az iskola diákjainak egy gyönyörű zenés-kulturális műsora következett, mely műsort Madaras Melinda és Rokai János tanárok állították össze. A továbbiakban Czirják Károly a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnöke ismertette a zsúfolásig megtelt templom jelenlevőivel a maroshévízi 1848-49-es harcokat és a helyi hősöket, akik részt vettek ezeken, az eseményeken. Dr. Partl Alexandra Petra konzul asszony Orbán Viktor levelét olvasta fel majd Fráter Olivér a Magyarországi Miniszterelnökség Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettesének az ünnepi beszéde hangzott el. Ezt követően a templom udvarán leleplezték az emléktáblát mely egy nagy travertin kőre lett fogatva. Miután László Áron plébános megáldotta az emléktáblát, koszorúzások következtek. Koszorút helyeztek el: Dr. Partl Alexandra Petra konzul a Csíkszeredai Főkonzulátus részéről, a Miniszterelnökség Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, Fráter Olivér, a Gyergyószéki EMNP részéről György Endre széki elnök és Danguly Ervin megyei tanácsos, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács részéről Bákai Magdolna elnök és Márton Csaba. Koszorút helyezet el Bende Sándor a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke, valamint Bodor Attila a maroshévízi RMDSz elnöke, a maroshévízi EMNP részéről Hobaj Lóránt elnök, a Települési Székely Tanács részéről Ladó Miklós elnök, és a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület részéről Czirják Károly elnök. Ezt követően nemzeti himnuszaink hangzottak el. Az ünnepnapot színesebbé tette a helyi Urmánczy János cserkészcsapat is
A jól sikerült ünnepségen a maroshévízi pártok, szervezetek közösen vettek részt, de ami a legfontosabb nem hangzottak el politikai beszédek és ugyanakkor ez egy kezdet is lehet egy közös összefogásért a maroshévízi magyarságért.

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!