'23 Sze
19

Szeptember 15-én a helyi művelődési házban nagy sikernek örvendett a Salamon's Jam Orchestra, mely több alkalommal is vissza lett tapsolva a hévízi közönség által.

Szeptember 16-án a XVI. Dr. Urmánczy Nándor Emléknap vette kezdetét. 11 órakor igeliturgiával kezdődött, a helyi római katolikus templomban, melyet László Áron atya celebrált. Ezt követően az Urmánczy-sírboltnál koszorúzásokra került sor. A megemlékezés koszorúit elhelyezték: a Magyar Miniszterelnökség részéről Potápi Árpád János úr, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár, - dr. Simicskó István úr, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője, volt honvédelmi miniszter, - Magyarország Bukaresti Nagykövetsége részéről dr. Sáska Zoltán Attila úr, - a Csíkszeredai Főkonzulátus részéről Tóth László főkonzul úr, - Fráter Olivér történész a Nemzetstratégiai Kutatóintézet részéről, - Budapest XV. kerülete részéről Tóth László alpolgármester, Bodó Miklós és Bihal Dávid önkormányzati képviselők, - Marcali város részéről dr. Sütő László polgármester, Galgahévíz megemlékezési koszorúját Vanó András polgármester helyezte el, - Budapest Fővárosi Örmény Önkormányzat koszorúját Portik Mária Erika, - a Jancsó Alapítvány részéről dr. Jancsó Antal elnök úr helyezett el koszorút, - a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület részéről Kulcsár László elnök úr, - a maroshévízi RMDSz részéről Bodor Attila Béla alpolgármester és Gombkötő Ildikó, - Deme Gabriella igazgatónő a Kemény János Elméleti Líceum részéről, valamint a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület részéről Czirják Károly elnök és Bajkó Zsigmond. Az emléknap további mozzanata az Izabella vendéglő nagytermében zajlott le. Miután Czirják Károly köszöntötte a jelenlevőket, sor került az idei Urmánczy Nándor Díjak átadására. Elsőként Potápi Árpád János államtitkár úr vehette át a díjat, miután Tóth László főkonzul elmondta a laudációt, felsorolva az államtitkár úr igen fontos tevékenységét a nemzetünk érdekében. Ezt követően dr. Simicskó István a KDNP frakcióvezető, volt miniszter úr vette át a díjat, dr. Sáska Zoltán Attila Magyarország Bukaresti Nagykövetsége részéről megtörtént méltatása után. A díjak átadása és a beszédek után elkezdődtek az előadások. Nagyon színvonalas előadásokat hallgathattak a résztvevők. Fráter Olivér Hol sírjaink domborulnak…című előadása az Úz-völgyi katonatemetőről és utóéletéről szólt.

Ezt követte a Peruból haza című előadás - egy erdélyi magyarörmény főnemesi család és egy elfelejtett verseskötet története. Előadók dr. Kálmán Attila és dr. Puskás Attila. Az események alatt szót kértek és kaptak: Nagy Kemény Géza és Árus Zsolt. A zsúfolásig megtelt teremben a már fennebb említett személyeken kívül jelen voltak Bende Sándor országgyűlési képviselő, Mik József Borszék polgármestere, Danguly Ervin Szárhegy polgármestere, valamint Laczkó Albert-Elemér Gyergyóremete polgármestere. 18 órakor a művelődési házban felléptek a galgahévízi néptáncosok, majd a mára Erdély leghíresebb humoristái, Pittyes2-es és Gyufa. Jó volt látni, hogy az előadások után a Művelődési Ház előtti téren a galgahévízi néptáncosok táncra „perdültek” melybe sok helyi lakos is csatlakozott.

20 órától a helyi RMDSz szervezésében a Sport Bár szüreti mulatságnak adott helyet.

A kétnapos rendezvény szervezői a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület és a helyi RMDSz. Az Urmánczy Nándor Emléknap támogatói: Fővárosi Örmény Önkormányzat, a Communitas Alapítvány, az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége és a Harmopan Kft

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!