A maroshévízi székhelyű dr. Urmánczy Nándor Egyesület május 17-én egy Urmánczy Nándor történelmi vetélkedőt szervezett a gyergyószéki iskolák számára, mely vetélkedő jelmondata „A mi országunk a Kárpátok országa” címmel volt meghirdetve. A vetélkedőre mindenki jól felkészülve jelentkezett, mindenik csapat és felkészítőjük ajándékban részesültek, de az 1-3. helyezett egy 5 napos budapesti kirándulás jutalmat is kapott.

Mindenik „dobogós” nagyon várta a kirándulás napját, mely el is jött, így június 16-án a Gyergyóremete, a Gyergyósamalás és a maroshévízi Urmánczy János cserkészcsapat tagjai kora reggel buszra ültek és ezzel elkezdődött a várva várt kirándulás. Amint megtudtuk, a diákok között több olyan is volt, akik még soha nem hagyták el Székelyföldet, ezért is nagyon várták ezt a pillanatot. 14 óra körül meg is érkezett a csapat a Csepeli Ifjúsági Táborba. Hisz a Csepeli Polgármesteri Hivatal biztosította a szállást, valamint a reggelit és a vacsorát a nyertes csapatoknak. Miután mindenki elfoglalta a szállását, a csapat elment az innen nem messze levő Urmánczy Nándort ábrázoló életnagyságú szoborhoz.  A második naptól elkezdődött Budapest megismerése, a látogatások sorozata. A reggeli órákban köszöntötte a csapatot Csepel alpolgármestere Morovik Attila, valamint Györfiné Gál Edit és Csizmarik Anna, akik a vendégeknek ajándékcsomagokat adtak át. Ettől a naptól csatlakozott a budapesti Reintegratió Alapítvány elnöke, Dénes Krisztina, aki oroszlánrészt vállalt abban, hogy az élménykirándulás megvalósuljon. Kora reggel a Parlamentet látogatta meg a diákcsapat. Egy 50 perces látogatás után a székelyruhás és cserkészruhás diákok gyergyói házi jellegű vert kenyeret adtak Kövér László házelnök úrnak, valamit Veress László államtitkár úrnak, aki az elnöki

titkárságot vezeti, valamint Németh Szilárd államtitkár úrnak. Ugyancsak a parlamentben a gyergyói csapat találkozhatott Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselővel. Az országház vezetőinek köszönhetően az ebédet a parlament éttermében fogyaszthatták el a diákok és kísérőik, ami egy külön élmény volt számukra, hogy a honatyákkal, államtitkárokkal és más ismert személyiségekkel egy teremben ehettek. Ezt követően városlátogatáson vehettek részt, így meglátogatták a Szent István Bazilikát és környékét és az óriáskerékre is felülhettek. Kedd reggel a Margit szigeten levő Urmánczy Nándor Emlékpadot látogatták meg, majd az itt levő Palatinus fürdőben lubickolhattak kora délutánig. Fáradtan indult a csapat a következő látványosság felé, de a Csokoládé Múzeumba érve a fáradtság nagy örömmé, boldogsággá változott. Hisz a csokoládé szökőkútnál csokoládét kóstolhattak, majd saját kezűleg is készítettek csokoládét, melyeket különböző fűszerekkel szórhattak be. Közben folyamatosan hallhatták a csoki történetét. Miután több fajta csokit kóstolhattak meg, egy teremben kakaó magot is ehettek, amiből készítik az ízletes falatokat.            A szerdai nap újból városnézéssel kezdődött, amikor a budai vár látványosságait ismerhették meg. Délben a Trófea Grill vendéglőben volt az ebéd, mely arról híres, hogy bármennyit és bármit lehet inni és enni. Itt főleg olyan ételeket ettek a székelyföldiek, amik otthon nemigazán lehet megvenni. Az ebédhez csatlakozott Veress László államtitkár úr, valamint Gortvay István, az Urmánczy unoka akik, külön üdvözölték a csapatokat és gratulált nekik. Itt az államtitkár úr 200.000 forintot adott, mely összegre könyveket vásárolhattak a diákok. Ez nagy örömöt okozott nekik, hisz régi vágyuk volt, hogy olyan könyveket vásároljanak, amiket otthon náluk nem lehet megvásárolni. Ezt követően a Tropicáriumot látogatták meg, mely egy külön élmény volt a diákcsapatnak. Este, Füzes Péter és Hogenbuch Gabriellának köszönhetően, a szálláshelyen pólófestésen vehettek részt. A megfestet pólókat a diákok ajándékba kapták így hazavihették. Csütörtökön a reggeli után a csapat hazaindult, több napos fárasztó, de élménydús időszakot hagyva maguk után. Az úton az élményeik után érdeklődtünk, mindenkinek más és más tetszett a legjobban, de mindenik nap nagyon tetszett nekik, sőt kérdezték, hogy a jövő évben is lesz-e ilyen vetélkedő és kirándulás. Az élménykirándulás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhető. Ugyanakkor köszönettel tartozunk Dénes Krisztinának, a Reintegratio Alapítvány elnökének, aki éjt nappallá téve dolgozott, hogy ezek a napok megvalósuljanak. Köszönet Borbély Lénárd polgármester úrnak és a hivatalának, akik biztosították a szállást és a kétszeri étkezést. Köszönet Veress László úrnak, aki lehetővé tette a parlamenti látogatást, valamit köszönet az általa adott könyvvásárlási adománynak.

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!