David Iulian Vaicăr a Carpathian Tourism David KFT adminisztrátora a Maroshévízi Polgármesteri Hivatallal, az Alsó Dunai Turizmus és Ökológiai Alapítvánnyal – elnök Dumitru Florin Munteanu és a maroshévízi Turisztikai Irodával – igazgató Hosszú Gabriela, közösen 2021, május 7-én 11 órától a maroshévízi polgármesteri hivatal tanácstermében „Maroshévízi Ökoturizmus” címen előadásra hívja meg az érdeklődőket. Napirendi pontok:… Tovább »

Az áprilisi Hírlap tartalmából:   Húsvéti hagyomány Magyar utcanevek Galócáson Áprilisi medvejárás Atilla királyunk Hírek a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület „háza tájáról” Dénes Géza rovata Népi megfigyelések – hiedelmek 101 kilométert 11 óra alatt ARANY M O R Z S Á K Péter Árpád életútja, a szabadságért folytatott harca Rólunk magyarokról írták Tiszteletünk elődeinknek A… Tovább »

Sok helyi lakos elhunyt hozzátartozója a Bajkó-pataki temetőben alussza örök álmát. Évek óta sok lakos több kilométert tesz meg a temetőig, hogy hozzátartozója sírját kitakarítsa. Sajnos, mindig magával kellett vinniük azokat az eszközöket, amikkel kitakaríthatják a sírhantot, sírhantokat. Ezért az egyesület adományozott három vasgereblyét, három kapát és három öntözőt. **************** Április folyamán az Urmánczy Nándor… Tovább »

Megjelent a Maroshévízi Hírlap március hónapi száma (http://hirlap.marosheviz.info/szam/11evf-3szam.pdf). A tartalomból: Március 15 idusa A nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés – Ráadás, újabb győzelem Március 15 Maroshévízen Március 15 Gyergyószentmiklóson Horthy a náci, a fasiszta?! Székely-magyar rovásírás emlékei 74. rész Léleksarok Péter Árpád életútja, a szabadságért folytatott harca Népi megfigyelések – hiedelmek ARANYMORZSÁK Tiszteletünk elődeinknek… Tovább »

A maroshévízi magyarság is megemlékezett az 1848-49-es szabadságharcra, a hőseinkre.  Ez évben is, akárcsak tavaly, a járványügyi intézkedések betartásával zajlott le az esemény. Idén is a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület meghívására az anyaország is képviselve volt az ünnepségen. Ez alkalommal dr. Sáska Zoltán Attila úr Magyarország Bukaresti Nagykövetsége részéről volt jelen a megemlékezésen, ami 17… Tovább »

Az idén is megemlékezés lesz az 1848-49-es szabadságharcra, igaz, hogy ez alkalommal a járványügyi intézkedéseket betartva emlékezünk hőseinkre. Ez évben is akárcsak az előző években a dr. Urmánczy Nándor Egyesület meghívására az anyaország is képviselve lesz az ünnepségen. Ez alkalommal dr. Sáska Zoltán Attila úr a Magyarország Bukaresti Nagykövetség részéről lesz jelen a megemlékezésen, mely… Tovább »

'21 feb
19

Megjelent a Maroshévízi Hírlap februári száma (http://hirlap.marosheviz.info/szam/11evf-2szam.pdf). A tartalomból: Reklámok A nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés – újabb győzelem Konzuli nap márciusban Színekkel díszíteni az emberek környezetét, hogy szépnek lássák a világot, és jól érezzék magukat benne!” – beszélgetés Jekel Ferenc Ernő képzőművész úrral H A D I M O R Z S Á… Tovább »

'21 feb
12

A tervek szerint március havában Maroshévízen kihelyezett konzuli nap lesz megtartva. Ez alkalommal az illetékesek a baba kötvényről adnak tájékoztatást és elveszik az iratcsomókat, az újszülött támogatásról és a magyar állampolgársági iratokat fogják elvenni, illetve az iratok kitöltésében segíteni.

'21 jan
26

Megjelent a Maroshévízi Hírlap januári száma. A világhálón itt olvasható: http://hirlap.marosheviz.info/szam/11evf-1szam.pdf A tartalomból: Tíz éve együtt Továbbra is fogyatkozunk Új év Furcsaságok 2020 után H A D I M O R Z S Á K Népi megfigyelések – hiedelmek A MAROSVÉCSI EMLÉKTÁBLÁK ÉS EGYEBEK Régi csillogásunk máig tartó emléke – beszélgetés Csíki Andrással Tiszteletünk elődeinknek… Tovább »

Sajnálatos módon a hévízi magyarság továbbra is fogyatkozik. Az év első napjaiban  a helyi felekezeteknél érdeklődtünk, hogyan is alakult a 2020-as évben, számarányban a híveik sora. A római katolikus egyháznál a múlt évben 9 keresztelés volt, házasság kötés sajnos nem volt és 62 temetést jegyeztek. Ez a temetési adat az egyház fennállása óta a legmagasabb… Tovább »

Hírachívum