Október 9-én lesz megtartva a XIV. dr. Urmánczy Nándor Emléknap.  Ez alkalommal felmerült az a kérdés, hogy milyen előadást láthassanak a maroshévízi érdeklődők. Eddig már többen is jöttek javaslatokkal, de mi úgy gondoltuk, hogy megkérdezzük olvasóinkat is, hogy kit szeretnének szívesen látni az ingyenes műsoron. Kérjük, javaslataikat jelezzék és a legtöbb „szavazatot” elért együttes fog… Tovább »

Június 4-e a Nemzeti Összetartozás Napja. Ez évben is a helyi római katolikus templomban 17 órától szentmise keretén belül volt megemlékezés, mely alkalommal László Áron plébános úr röviden beszámolt a 101 éve aláírt diktátumról. 17 óra 32 perckor megkondultak a templom harangjai, emlékeztetve a szomorú diktátumra és következményeire. Ezt követően mécsesek lángjai gyúltak meg jelképezve… Tovább »

Minden év május végén ünnepeljük a Magyar Hősök Napját. Maroshévízen 2007-től minden évben megemlékezünk hőseinkről. Azokról a hősökről, akik életüket adták a haza, a nemzetünk megvédéséért. A Zsákhegyi Katonai Temetőben, az első világháború alatt 192 katonát temettek el, köztük 84 magyar katonát is, ugyanakkor három maroshévízi is alussza örök álmát e temetőben. Akárcsak az előző… Tovább »

Megjelent a Maroshévízi Hírlap nyomtatott formátumban, de a világhálón is olvasható (http://hirlap.marosheviz.info/szam/11evf-5szam.pdf ). a tartalomból: Van Maroshévíznek költségvetése Urmánczy kastély és híd Szejkefürdőn Beadvány Egyházi hírek Kutyafogathajtó verseny Maroshévízi ökoturizmus ARANY M O R Z S Á K Népi megfigyelések – hiedelmek Őrült európai vezetők Bécsi töltött-sült túrós palacsinta – Sárig Csilla rovata Pályázati beszámoló… Tovább »

Székelyudvarhelyen, a Szejkefürdőn 2020-ban Fazakas Csaba és a Legendárium csapata egy Mini Erdély-parkot hoztak létre, ahol Erdély több makett kastélya is helyet kapott. Ha eleinte 64 kastélyt és más régi épületet lehetett megtekinteni az ország egyetlen makett parkjában, mára számuk már gyarapodott. Jó hír, hogy a napokban több régi képeslap és fénykép segítségével az udvarhelyi… Tovább »

David Iulian Vaicăr a Carpathian Tourism David KFT adminisztrátora a Maroshévízi Polgármesteri Hivatallal, az Alsó Dunai Turizmus és Ökológiai Alapítvánnyal – elnök Dumitru Florin Munteanu és a maroshévízi Turisztikai Irodával – igazgató Hosszú Gabriela, közösen 2021, május 7-én 11 órától a maroshévízi polgármesteri hivatal tanácstermében „Maroshévízi Ökoturizmus” címen előadásra hívja meg az érdeklődőket. Napirendi pontok:… Tovább »

Az áprilisi Hírlap tartalmából:   Húsvéti hagyomány Magyar utcanevek Galócáson Áprilisi medvejárás Atilla királyunk Hírek a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület „háza tájáról” Dénes Géza rovata Népi megfigyelések – hiedelmek 101 kilométert 11 óra alatt ARANY M O R Z S Á K Péter Árpád életútja, a szabadságért folytatott harca Rólunk magyarokról írták Tiszteletünk elődeinknek A… Tovább »

Sok helyi lakos elhunyt hozzátartozója a Bajkó-pataki temetőben alussza örök álmát. Évek óta sok lakos több kilométert tesz meg a temetőig, hogy hozzátartozója sírját kitakarítsa. Sajnos, mindig magával kellett vinniük azokat az eszközöket, amikkel kitakaríthatják a sírhantot, sírhantokat. Ezért az egyesület adományozott három vasgereblyét, három kapát és három öntözőt. **************** Április folyamán az Urmánczy Nándor… Tovább »

Megjelent a Maroshévízi Hírlap március hónapi száma (http://hirlap.marosheviz.info/szam/11evf-3szam.pdf). A tartalomból: Március 15 idusa A nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés – Ráadás, újabb győzelem Március 15 Maroshévízen Március 15 Gyergyószentmiklóson Horthy a náci, a fasiszta?! Székely-magyar rovásírás emlékei 74. rész Léleksarok Péter Árpád életútja, a szabadságért folytatott harca Népi megfigyelések – hiedelmek ARANYMORZSÁK Tiszteletünk elődeinknek… Tovább »

A maroshévízi magyarság is megemlékezett az 1848-49-es szabadságharcra, a hőseinkre.  Ez évben is, akárcsak tavaly, a járványügyi intézkedések betartásával zajlott le az esemény. Idén is a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület meghívására az anyaország is képviselve volt az ünnepségen. Ez alkalommal dr. Sáska Zoltán Attila úr Magyarország Bukaresti Nagykövetsége részéről volt jelen a megemlékezésen, ami 17… Tovább »