Május 19-én, pünkösd vasárnapján egy színvonalas ünnepségre kerül sor Maroshévízen, mely alkalommal településünk annak a megtiszteltetésnek örvendhet, hogy a Pest Vármegye Értéktárának Vándorkiállítása tőlünk indulhat hosszú útjára. Az esemény 10,30 órakor veszi kezdetét, amikor a helyi római katolikus templomban szentmisére kerül sor,11,30 órakor Szabó István úr, a Pest Vármegye Közgyűlésének elnöke mondja el megnyitó ünnepi… Tovább »

Május 16-án az előre leközölt idő szerint futott be a Boldogasszony zarándokvonat, mely az idén is a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület kérésére állt meg immár 11. alkalommal. Elsőként Budai László úr, a zarándokvonat szervezője köszöntötte a közel 300-350 helyi lakost. Ezek után Czirják Károly mondott rövid beszédet, majd Bodor Attila Béla alpolgármester köszöntötte az otthonról… Tovább »

Május 4 és 10 között a maroshévízi római katolikus egyház testvéregyházától, Frankfurtból egy 12 fős csoport érkezett. A csoport a mára már szokásos bérmálkozási felkészítőre jöttek, kilenc bérmálkozó, két hitoktató és a csoport vezetője Klaus Dieter Then. A németországi vendégek az itt tartózkodásuk alatt gyönyörködhettek a Gyilkos-tó szépségeiben, de Maroshévízen ellátogattak a sípályára, a Kemény… Tovább »

Megjelent a Maroshévízi Hírlap áprilisi száma (https://hirlap.marosheviz.info/szam/14evf-4szam.pdf ). A tartalomból: A Magyar Költészet Napja Olykor, mint forrásból – A maroshévízi vers-napjára a Magyar Költészet Napja alkalmával Májusi előzetes „Szerettek az emberek és megbecsültek ezeket viszonoztam én is feléjük” 15 perc Szvinyuk Antal bácsival Itt a tavasz, nyakunkon a kampány Furcsa hozzáállás a háborúkhoz Bajkó István… Tovább »

A rövid kihagyás után a napokba újraindult a maroshévízi Urmánczy János cserkészcsapat. Amint Rokai János cserkész vezető elmondta, a napokban újraindult a cserkészek tevékenysége Maroshévízen. Az öregcserkészek Szabó Zsombor és Benedek Botond, jelenlétében, 20 új cserkész jelölt jelentkezett. A cserkészélet támogatója László Áron atya is, aki a hittantermet rendelkezésükre bocsájtotta, ahol bármikor tevékenykedhetnek. Sok sikert… Tovább »

Itt olvasható: (https://hirlap.marosheviz.info/szam/14evf-3szam.pdf) A tartalomból: Miniszterelnöki látogatás, az ablakomból nézve Március van. Tavasz van… szemét van Március 15 – Maroshévíz Kihelyezett konzuli nap A Felkelő Nap jelképe Mi lesz veled, Bánffy fürdő? Varga Erzsébet rovata: Mária Treben patikája A székely-magyar rovásírás emlékei – 106. rész Léleksarok Szabó Erzsébet: Kár hogy hamar mentél Varga Erzsébet: Március… Tovább »

     Sajnálatos módon nem tudunk sokat a hévízi lakosokról, akik az 1848-49-es harcokban részt vettek, csupán néhány nevet sorolhatunk fel: Urmánczy János, Urmánczy Kristóf, Oláh János, Kádár Jakab, Kádár József  honvéd huszár és későbbi topliczai közjegyző (1830-1897), Boros Ignác, Jákobi István, Ávéd Gergely, Ávéd János, Miklós Antal, Bíró Imre, Kelemen József, Dézsi Antal, Bajkó János,… Tovább »

'24 feb
26

Március hónap végén kihelyezett konzuli nap lesz Maroshévízen. Akiknek még nincsen meg a magyar állampolgárságuk és szeretnék, hogy meglegyen, vagy akik útlevelet szeretnének, jelentkezzenek az alábbi telefonszámon: 0744136068. Köszönjük szépen.

'24 jan
21

Megjelent a Maroshévízi Hírlap januári száma (https://hirlap.marosheviz.info/szam/14evf-1szam.pdf ). A tartalomból: Tovább fogyatkozó magyarság Megérkezett a betlehemi láng Elhunyt Dr. Turgyán Tamás szószóló A Shodan S. E. 2023-as évi beszámolója Beadvány HÓ ÜNNEPE A székely-magyar rovásírás emlékei, 104. rész 153 éves a maroshévízi magyar oktatás (3). Zenét hallgatva alkot – beszélgetés Bajkó Istvánnal Léleksarok. Ki a… Tovább »

'23 nov
21

Megjelent a Maroshévízi Hírlap novemberi száma. A világhálón itt olvasható: http://hirlap.marosheviz.info/szam/13evf-11szam.pdf. A tartalomból: Maroshévízi Magyar Napok és egyebek margójára Előadás az Urmánczyakról Őrtűzgyújtás Áldás a szépkorúaknak Megemlékezés az 56-os szabadságharcra Parlamenti felszólalás Urmánczy ügyben Frankfurtiak Maroshévízen Röplabda Urmánczy Nándorra emlékeztek Ismétlődő történelem Karate Országos Nemzeti Karate Bajnokság Dryland Dédabisztra Kupa Magyar Nemzeti Névtér és kongresszus… Tovább »