'16 aug
30

Fiatal versírók, próza és esszé írók alkotásait várjuk az egész Maroshévíz környékérő. Munkáikat a helyi TOPLITERA című folyóiratba jelentetjük meg. Címünk: toplitera@yahoo.com. A folyóirat hivatalos bemutatója augusztus 31-án kerül sor a maroshévízi “George Sbarcea” könyvtárnál. A folyóirat egy project szüleménye melyet a helyi Polgármesteri Hivatal, és Helyi Tanácsa a Miron Cristea Alapitvány kezdeményezésére, közös együttműkődéssel… Tovább »

'16 aug
13

Közel öt évvel ezelőtt Maroshévízen egy régészeti lelőhelyet tártak fel. Amint annak idején beszámoltunk ezen a helyen 34.000 (harmincnégy ezer) éves megmunkált opál kovakövet (silex) találtak. A több éves ásatás során több mint ötezer nyílhegyet és más szerszámot, kovakövet, Németországban vegyelemezték. A történészek szerint Erdély egyik legrégebbi régészeti lelőhelyére bukkantak rá. Ez évben már a… Tovább »

Július 25-31 között Gura Humorului településen A osztályos asztalitenisz tábor és verseny volt megtartva melyre Németországból, Ukrajnából, Magyarországról, Moldovából és Romániából voltak versenyzők. A versenyt a medgyesi Andreea Dragoman ifjúsági Európa bajnok nyerte. A 80 versenyző közül a maroshévíziek az alábbi helyezéseket érték el: Cotfas Gabriel 28, Balla Péter 29. és Campean Zoltán 39. Az… Tovább »

E nyáron a dr. Urmánczy Nándor Egyesület több helyre is kapott meghívást diákoknak nyári táborozásokra, így Zánkára és Magyarvistára voltak ingyenes táborok meghirdetve. Magyarvistai táboron azok a diákok vettek részt, akik a délutáni kézműves körön is részt vesznek, hisz ez egy kézműves tábor volt, amit a Jancsó Noémi Egyesület szervezett. Így július 25-30 között nyolc… Tovább »

Július 25-30 között harmadik alkalommal Maroshévízen tartózkodott a Pusztaföldvári Magház Egyesület. Az egyesület tagjai a Bánffy fürdőtelepen voltak elszállásolva ahonnan különböző kirándulásokra is elmentek, így meglátogatták Maroshévíz látványosságait, ellátogattak a Csalhó hegységbe, Csíksomlyóra, de ugyanakkor a maroshévízi Hegymentőknek köszönhetően hegymászáson is részt vehettek a maroshévízi Bájos tetőn kialakított részen. Az egyesülettel eljött Molnár István a… Tovább »

A maroshévízi székhelyű dr. Urmánczy Nándor Egyesület 2015. december és 2016. június 30 között egy támogatásnak örvendhetett a Magyar Miniszterelnökség (Nemzetpolitikai Minisztérium) részéről. A ”Programok és működési költségek támogatása” program keretén belül az említett egyesület 3 millió forintot kapott a miniszterelnökségtől, mely összeget az egyesület tevékenységére lett felhasználva ugyanakkor a helyi Kemény János Gimnázium és… Tovább »