Maroshévízen is megünnepeltük Nemzeti Ünnepnapunkat, a Március 15.-ét.

E napon az 1848-49-es forradalomra emlékezünk. Ez nekünk maroshévízieknek is fontos emlékünnep, hisz településünkön is több alkalommal véres harcok dúltak.

A korabeli fennmaradt dokumentumokból megtudhatjuk azon, akkori Gyergyó-Toplicza-i lakosok nevét, akik részt vettek ezeken a harcokon, akik hősiesen harcoltak az egyenlőségért, a vallásszabadságért, a jogainkért.

 

Ennek szellemében ez évben is a helyi római katolikus templomban ünnepi szentmisére került sor, majd ezt követően ünnepi beszédek hangzottak el. Akárcsak az eddigi években ez évben is a dr. Urmánczy Nándor Egyesület meghívására képviseltette magát a Magyar Kormány is.  Ez alkalommal a Bukaresti Magyar Nagykövetség részéről dr. Sáska Zoltán Attila úr volt jelen, aki felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét a magyarságnak. Beszédeket mondtak László Áron plébános, Madaras Mihály tiszteletes úr,

 

Deme Gabriella a Kemény János Gimnázium igazgatónője, Bende Sándor országgyűlési képviselő és Bodor Attila a helyi RMDSz elnöke. Ezt követően a Kemény János Gimnázium X. osztályos diákjainak az ünnepi műsoruknak tapsolhattak a jelenlevők. A műsort Borbély András tanár úr tanította be a diákoknak. Ezek után himnuszaink hangzottak el, majd a templomkertben levő emlékműnél koszorúzás zajlott le.

A megemlékezés koszorúit elhelyezték: A Bukaresti Magyar Nagykövetség képviselője, Bende Sándor országgyűlési képviselő, a helyi RMDSz képviselői, a református egyház, A Kemény János Gimnázium vezetősége, a Kemény János „Alma Mater” Egyesület, a Kemény János Alapítvány és a dr. Urmánczy Nándor Egyesület.

 

 

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!