'13 Sze
27

Dr. Urmánczy Nándor (1868-1940) Maroshévíz leghíresebb magyar szülöttje. Sokat tett szülőtelepüléséért, de az összmagyarságért is. 1902-18 között országgyűlési képviselő tevékenysége is a magyar nemzet érdekében zajlott le. Korának egyik leg fontosabb személyisége volt.
A vörös diktatúra beállta után úgy a magyar mint a román kommunista kormányoknak sikerült elfeledtetni az utókorral tevékenységét, munkásságát. Ezért létesült a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület is Maroshévízen, hogy megpróbálja a életútját, tevékenységét visszaállítani a köztudatba. Ezért vannak az Urmánczy Nándor Emléknapok, mely az idén 6. alkalommal zajlott le, ezért szervez az egyesület Urmánczy Nándor történelmi vetélkedőt az iskolások számára, mindig más és más településen. Így eddig ilyen vetélkedők voltak: Borszékon, Ditróban, Remetén, Alfalúban. Urmánczy halála után a nemzet háláját úgy fejezte ki, hogy Budapesten a Margit-szigeten egy emlékpadot avattak fel tiszteletére. Ezt 1942. október 25.-én avatták fel, kedvenc padja és platánja mellett. Ez a pad egy 3x2x1 méteres mészkő pad volt és a ditrói születésű Siklódy Lőrinc készítette el a Szent Mihály templom előtti sétányon. Sajnos a kommunista hatalom nem tűrte el és 1946-ban szétverték.
2012. szeptemberében a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület egy levélben fordult a Budapest fővárosi polgármesteri hivatalához, mely levélben ismertették a pad történetét, jelentőségét, és felkérték a testületet, hogy ha lehetőség nyílik állítassák vissza. Az előterjesztési okmányt Németh Szilárd országgyűlési képviselő olvasta fel, az ezt követő testületi gyűlésen és szavazás után a többség a pad felállítása mellett döntött. Eljött az idő és október 1-én, 14 órakor, Urmánczy Nándor 145. születés napján a padot hivatalosan fel fogják avatni. A pad avatáson beszédet fognak mondani: Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke, Tarlós István főpolgármester és Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere. Az ünnepség fővédnöke: Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke
Ezek szerint Urmánczy Nándor harca, tevékenysége kezd újból a köztudatba visszakerülni, de még sok kell mig a történelem könyvekbe is bekerülnek más igazi magyar nevei, akik tettek, sokat tettek a hazáért, a magyarságért. Reméljük mindez meg fog történni.

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!