Már több alkalommal írtunk a Maroshévízen a Mag-len negyedben levő Urmánczy födeles hídról.

A híd 1869-ben épült, így ide és tova ez évben lesz 150 éves. A XIX. században Erdélyben nagy divatúak voltak az ilyen struktúrájú hidak. Környékünkön még Gyergyóremete is büszkélkedett ilyen híddal. A maroshévízi hidat egészen az 1989-es államcsíny utánig rendszeresen tatarozták. Sajnos 2000 után a zsindelytetőt modern zöld-palára cseréltette a polgármesteri hivatal, de legalább így is gondozták a hidat. Sajnos, több mint tíz éve senki nem törődött vele.

A dr. Urmánczy Nándor Egyesület 2008-ban, 2010-ben és 2013-ban is beadványt intézett a maroshévízi polgármesteri hivatal felé és az önkormányzathoz, melyben rámutatott, hogy Maroshévízen milyen turisztikai látványosságokat nem gondoznak, nem építenek ki, nem tataroznak. A több leírt javaslat közül a hivatal hármat teljesített: a Bájos tetői kilátó építését, a termál vízesés kitakarítását, felújítását és a volt zsidó fürdővel szemben levő termál gyógyforrás korszerűsítését. Sajnos a többi javaslatokat, melyek között szerepelt az Urmánczy födeles híd felújítása is, a mai napig nem vették figyelembe.

2017-ben elterjedt az a hír, hogy lebontanák a födeles hidat. Mivel a lebontásnak nagy sajtóvisszhangja lett, hisz tévéstábok, újságok, sőt még a megyei kulturális minisztérium kirendeltségének az illetékesei is eljöttek e végett terepszemlére, a híd maradt, de a folyamatos rombolás is.

Így mára a híd tetejéből és oldalaiból hiányoznak darabok és mindez annak ellenére, hogy az Urmánczy Nándor Egyesület 2018. június 4-én egy beadványt adott a maroshévízi polgármesteri hivatalhoz és az önkormányzathoz, melyben újból kérte ezen történelmi hídfelújítását, gondozását. A beadvánnyal együtt 435 lakos aláírását is benyújtotta, akik szintén a híd sorsáért aggódnak.  Itt az is fel volt tüntetve, hogy Erdélyben még három ilyen híd található, míg Európában Ausztriában és Németországban egy-egy, Olaszországban két hasonló híd van, Svájcba  pedig hat, mindenik felújítva és a turizmust szolgálják. A már említett beadvány óta eltelt nyolc hónap, de még válasz nem érkezett, holott legtöbb 30 napon belül váválaszolniuk kellene. Tény, hogy a város vezetősége mostohagyermekként kezeli a hidat és semmit nem tesz érte, hagyja, hogy állaga romoljon, majd összedőljön, így teljesül a vágyuk, hogy egy jelentéktelen betonhidat építhessenek helyébe.

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!