2014 május 15, első nap 17,00 óra Ökumenikus egyházi szertartás a református templomban - Barticel Kiss Krisztián tiszteletes úr bevezeti az istentiszteletet - a református egyházi kórus énekel - László Áron plébános úr példa beszéde - a katolikus egyházi kórus énekel - Barticel Kiss Krisztián tiszteletes úr ige hirdetése - A szászrégeni Sófár együttes vallásos témájú énekeket ad elő egy órás műsorával. Az egyházi szertartás az Áldással és Nemzeti imánkkal, a Himnusszal zárul.
19,00 óra A városi kultúrházban a marosvásárhelyi Spectrum színház Tamási Áron színművét, a Vitéz lélek című darabját adja elő mintegy 320-350 néző előtt. Az előadáson megjelent Moldován József parlamenti képviselő és Vincze Lóránt Európa parlamenti képviselő jelölt, aki rövid üdvözlő beszédet mondott. Az előadás előtt Mohácsek Ákos, mint a rendezvénysorozatot megszervező Kemény János Alma Mater Egyesület elnöke ismertette a rendezvény céljait, történetét. Kiemelte a művelődési napok résztvevőit, szervezőit és lebonyolítóit: az összes felkért magyar vonatkozású civil szervezet, politikai szervezet és egyház közül, a Kemény János Alma Mater Egyesület mellett, két történelmi egyházunk, a Kemény János Elméleti Líceum, az RMDSz helyi szervezete és ifjúsági tagozata, részvételét. A Művelődés Napok anyagi hátterét a helyi önkormányzat, az Alma Mater Egyesület, az RMDSz és a Communitas Alapítvány biztosítja. Ugyanakkor az Izabella vendéglő és az Urmánczy strand is szponzorál.

2014 május 16 Második nap A nap eseményeit a Kemény János Elméleti Líceum szervezte. 8,00 óra - Osztály tevékenységek - beszélgetések, rajzok, esszé író verseny a családról - "Én is itt jártam! - Sikeres életpályák bemutatása az iskola volt diákjai által. 10,00 óra Előadások a családról - Barticel Kiss Emese lelkipásztor: A család fogalma különböző korokban - Jánosi Rekeczi Katalin pszichológus: Ariadné fonala - László Áron plébános úr: A családot veszélyeztető krízisek - Csíki lldikó-Trombitás Tünde: Gyermek a családban. Meghívott résztvevők: Bende Sándor megyei tanácsos és Partl Alexandra Petra magyar konzul. A rendezvényt Séra Ilona igazgató asszony nyitotta meg, majd Deme Gabriella helyettes igazgató asszony vezette le. Üdvözlő beszédet mondott a konzul asszony. Az esszé vetélkedőt Veress Eszter Orsolya 11.-es tanuló nyerte. 17,00 óra A Kemény János Elméleti Líceum tanulóinak év végi műsora. A teltházas nagysikerű előadást az igazgató asszony beszéde, valamint Partl Alexandra Petra konzul asszony és Borboly Csaba, a Megyei Tanács elnöke üdvözletei nyitották meg. A két és fél órás előadás résztvevői mintegy 900 lejes adománnyal járulnak hozzá az iskola tanulóinak év végi díjazásához.

2014 május 16 szombat, harmadik nap Ifjúsági közösségi nap 8,00 óra - Csapatok gyülekezése és bemutatása 10 csapat jelent meg, 6 teremfocissal, két szakáccsal, 1 asztaliteniszezővel és 1 kerékpárossal. A versenyzés, főzés 14 óráig tartott. Ebédelés zsűrizés után 15,30-kor fellépett a Bagossy Brothers együttes a népes fiatalság örömére. Az eseményt gátolta az időközben lezuhanó záporeső. Az eső miatt a szabadtérről beszorultunk az Urmánczy strand vendéglőjébe. Katolikus egyházi kórusok találkozója 9,00 óra - gyülekezés az iskola udvarán 9,30 óra - felvonulás a római katolikus templomhoz a város főterén 10 óra - Szentmise 11 óra -XXVIII. "Kájoni János" Egyházi Kórustalálkozó 14 kórus részvételével a római katolikus templomban 13 óra - Vendéglátás

2014 május 18, vasárnap, 4. nap Helyszín az Urmánczy strand előtti park Majális 10 óra - Magyar gasztronómiai sajátosságok bemutatása A csapatok különféle ételekkel kényeztették el a nagy számú látogatót. Megkostólhatták Kacsó Zoltán székely-káposztáját, Pál Magda paszulyos gulyását, Vajda Lóránt krumpligulyását vagy Bors Andor Kolping-csapatának töltött paprikáját. A desszertről töltött palacsintával a Kolping csapat és Vajda Lóri csapata gondoskodott. 12 óra - Néptánc együttesek fellépése A borszéki iskola néptáncosai után a ditrói általános iskola táncosai és szólistái következtek. Utolsóként lépett fel a Kemény János Elméleti Líceum "Csillagszem" néptánc együttese. A hangulatot emelte a három tánccsoport együttes fellépése. A rendezvény - mulatság 18 óráig elhúzódott. Véget értek a Maroshévízi Magyar Művelődési Napok. Nagy örömünkre szolgál, hogy minden eseményünkön népes közönség volt jelen. Reméljük jól érezték magukat és jól szórakoztak. Reméljük sikerült nemzeti kultúránk néhány szeletét felvillantani a tánc, a színház, a sport és gasztronómia területén. A lelki gondozásról történelmi egyházaink és pedagógus-pszichológus szakemberek gondoskodtak. A Kemény János Alma Mater Egyesület nevében megköszönjük minden résztvevő szervezetnek, intézménynek, politikai szervezetnek az odaadó munkát, résztvevő, szervező és lebonyolító tevékenységét. Köszönjük Maroshévíz magyar lakosságának, hogy részvételével támogatta rendezvényeinket!
Mohácsek Ákos

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Egy hozzászólás

  1. Monostori László szerint:

    Gratulálok a rendezvényekhez! Ez igen ! Sok sikert kívánok a további rendezvényekhez.Veletek vagyok gondolatban és a valóságban is Isten áld meg a magyart ! Üdvözlettel:Monostori Laci

Véleményed számít!