Terítéken a Borszék Bogrács Fesztivál

Július 13-15 között felfedezheti Erdély eme szépséges fürdővárosát, úgy, ahogy eddig még nem tette: zenén, sporton és kulturális tevékenységeken keresztül, vagy egy valóságos gasztronómiai maraton révén.
Herczku Ágnes,Timpuri Noi, Fanfara Transilvania, Bosquito, Mircea Vintilă és a Nightlosers is szerepelnek a fellépők listáján, ők szolgáltatják majd a talpalávalót a fesztivál három estéjén. A kora esti programban filmvetítés szerepel, napközben pedig lehetőség nyílik részt venni különféle műhelyeken, amelyeken zenélhetnek, táncolhatnak, mesterségeket vagy sportokat próbálhatnak ki az érdeklődők, és beleszippanthatnak a mennyei illatba, amely körüllengi majd a tíz, versenyt rotyogó, étkektől nehéz üstöt.

A Secvențe Egyesület és a Papa la Sanyi szervezésében létrejövő projekt célja nem más, mint felhívni a figyelmet Borszék országos érdekeltségű fürdővárosban rejlő lehetőségekre. A település önkormányzata, valamint a Romaqua Group Borsec is támogatja a kezdeményezést. A szervezők remélik, hogy a fesztivál hozzájárul a szépet értékelő, a kulturális értékeket becsülő valamint a helyi, egészséges konyha iránt lelkesedő vendégek ide vonzásához.

A fentiek fényében a Borszék Bogrács Fesztivál kínálatában szerepelnek előadások, bemutatók, magyar, román és roma néptánc- és népzene műhelyek, hagyományos és kézzel készített termékek vására, de ki lehet majd próbálni népművészeti foglalkozásokat és roma mesterségeket is. A színpadon fellép Herczku Ágnes, a magyar nép- és etno zene csillaga, valamint olyan ismert román előadók, mint a Bosquito, Mircea Vintilă, Nightlosers, Timpuri Noi és a Fanfara Transilvania. Ami a kulturális programajánlót illeti, sor kerül egy, a történelmi Borszéket megidéző fotókiállításra és több szabadtéri filmvetítésre.

„Hiszünk abban, hogy Borszék újra elfoglalhatja méltó helyét az országos és európai gyógyturizmusban, megőrizve és megbecsülve azt a sokszínűséget, amely a település kultúrájára és örökségére oly jellemző”, jelentette ki Dan Burlac a szervezők nevében.
Az fesztivál keretén belül zajló sportesemények közül említést érdemel a hegyi terepfutóverseny, a tájékozódási túraverseny, ugyanakkor lehetőség lesz kipróbálni a siklóernyőzést, a sziklamászást és a slackline-t. Tibi Ușeriu, Toma Coconea, Török Zsolt és Eduard Novak beszámolói minden bizonnyal lebilincselőek lesznek. A nap folyamán a kényeztetésre vágyók a fesztivál wellness részlegén lazíthatnak, ahol csontkovácsolás, jóga, akupunktúra, svéd és gyógymasszázs várja őket.
A már 1594-ben ismert Borszéket a Besztercei, Kelemen, Görgényi Havasok, valamint a Csalhó veszi körül, 900 m-es tengerszint feletti magasságon fekszik. Bicikliutak, sípályák és túraösvények várják az ide látogatókat. A település a borvízforrásairól híres, amelyeknek köszönhetően Borszéket az „Ásványvizek Királynője” elnevezéssel illetik.
Mai napig találó Orbán Balázs leírása a városról: „Szebb és minden tekintetben érdekesebb vidéket alig lehet képzelni Borszék környékénél: mintha a mindenható természet egy varázskertbe akarta volna foglalni az isteni jótékonyság e helyét, hogy azt ne csak hasznossá, hanem gyönyörködtetővé is tegye...”

A fesztivál támogatói: Ciuc, Fuchs, Stalinskaya, Univer, Borsec, Papanași Gustoși, ViaViticola Sărica Niculițel, Faló vendéglő, Juliu’s Pension, Borsec Panzió, Korona Panzió, Kerek Panzió, Lizi Panzió, Hostel Fitness, Ely Panzió, Spor Villa, Eden Panzió, Roua Panzió, Borostyán Panzió, Floare de Colț Panzió, Riki Villa, Ágnes Panzió, Veverița Panzió, HamaculMeu.ro, The Raven Sportklub, George Moldovan Photography.

Stratégiai partnerek: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, Borszéki Ifjúsági Fórum, Carpathian Sustainable Tourism Center, Erdélyi Kárpát-Egyesület, a gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentő Egyesület.

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!