'09 Sze
15

Szeptember 12-én zajlott le Maroshévízen a II. Dr. Urmánczy Nándor Emléknap, mely a tavalyihoz képest a nemrég alakult hasonló nevű egyesület szervezett. Az egyesületről még annyit lehetne megemlíteni, hogy az alapítók soraiban találhatók RMDSZ, MPP, SZNT tagok, vezetők, akik politikai hovatartozásuktól függetlenül az Urmánczy Nándor hagyatékának a megőrzését és eszméjének a folytatását akarják megvalósítani. Az egyesület alapítói, tagjai Borszékről, Gyergyószentmiklosról, Budapestről, Gyergyócsomafalváról és Maroshévízről vannak.
Az emléknap 10 óra 30 perckor kezdődőt meg a helyi római katolikus templomban, ahol László Áron római katolikus és Balla Árpád református papok megáldották az egyesület zászlaját és lobogóját. Ezután elhangzott a magyar és székely himnuszok, majd a templom udvarán levő Urmánczy Nándor sírjánál koszorúkat helyeztek el: Árus Zsolt és Madaras Albert a Gyergyószéki Székely Tanács részéről, Borsos Géza a Magyarok Világszövetsége részéről, a magyarországi Szeretet Fénye Alapítvány részéről Radics Ernő és Putnoki Tibor helyezett el koszorút, majd Izsák Balász és Andrási Árpád a Székely Nemzeti Tanácstól, Bende Sándor és Bodor Attila a maroshévízi RMDSZ részéről, Szabó Kálmán a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület részéről, Benedek Botond és Balla Péter a helyi MPP-től, Blénessy Zoltán és Nagy Ferenc a Települési Székely Tanácstól. A koszorúzás után Deme Erika Dalma és Orbán Zsolt hazafias verseket szavaltak, majd a Szeretet Fénye Alapítvány tagjai, akik ősi magyar ruhába voltak jelen az emléknapon, ősi magyar zenét adtak elő. A jelenlevők a múlt évhez hasonlóan csoportképet készítettek az Urmánczy család kriptája előtt. Az emléknap „második felvonása” az Urmánczy kastélyban folytatódott, ahol az egybegyűltek egy foto-dokumentum kiállítást tekinthettek meg Urmánczy Nándorról. Majd Czirják Károly beszámolt a jelenlevőknek az egyesület alapítóiról és tagjaikról, valamint röviden ismertette Urmánczy Nándor életútját. A továbbiakban Bodor Attila felolvasta Urmánczy Nándor unokájának, a Budapesten lakó Dr. Gortvay István levelét, ez után a Bécsben lakó Dr. Száva Tibor Sándor levele lett felolvasva, akik különböző okok miatt nem jöhettek el. Beszédet mondtak Izsák Balázs Marosvásárhelyről, Bende Sándor Maroshévízről, Borsos Géza Gyergyócsomafalváról, Árus Zsolt Gyergyószentmiklosról, Farkas Aladár Borszékről, Putnoki Tibor Magyarországról, Nagy Géza Magyarországról és Fodor Imre Marosvásárhelyről. Egy rövid ebédszünet után a jelenlevők ellátogattak az Urmánczy fürdőhöz, ahol egy kötetlen beszélgetés zajlott le.
Délután 17 óra után a vendégek és a házigazdák elbúcsúztak egymástól annak a reményében, hogy jövőre újból itt fognak találkozni.

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!