Intézményünk pályázatokat nyújtott be 2010 októberében „Kemény laboratóriumok létrehozása” és "A mikrobusz működése az anyanyelven tanulás feltétele" címmel a magyarországi Szülőföld Alap Irodához. A pályázat az Alma Mater Kemény János Egyesület nevében volt benyújtva a Oktatási és Szakképzési Kollégiumhoz, a Szórványvidékben működő magyar nyelvű oktatási intézmények és háttérintézményeik fejlesztési és működési támogatása kategóriában. November 24-én tették nyilvánossá az eredményhirdetést. Iskolánk 2 486 663 forintot (kb. 38 500 lej) igényelt a laboratóriumokra, amelyből 1 000 000 forintot (14816,70 lej) javasolt a Szülőföld Alap Iroda említett kollégiuma. Ez az összeg szükséges volt a kémia és fizika laboratóriumok kialakításához. Áprilisban elkészült a kémia laboratórium és május végére befejeződött a fizika laboratórium beszerelése. A fizika laboratórium heti kihasználtsága 22 óra, a kémia laboratóriumé 14 óra. Összesen 168 gimnazista és középiskolás tanulóról van szó, akik hetente 4-6 órát töltenek ezekben a termekben. Célunk azon kívül, hogy az órákat szakteremben tartsuk még az is volt, hogy a meglévő didaktikai eszközöket megfelelő helyen tudjuk tartani. A program megvalósításában nem merültek fel különösebb akadályok, a beszerelési munkálatokat önerőből és a szülők segítségével oldottuk meg. Ugyanis a szülőbizottság iskolai szülőértekezleten eldöntötte, hogy a sikeres pályázat esetén támogatni fogja a laboratóriumok létrehozását 7000 lejjel.
A gázolajra benyújtott pályázat során az iroda 400 000 forintot (6071,30 lej) ítélt az intézmény mikrobuszának működtetésére. Ezen mikrobusz 46 diákunk ingázását biztosította naponta a település Aluniș negyedébe, Galócás-Salomás és Székpatak irányába. Mikrobuszunk naponta 102 km-et tesz meg és a támogatás segítségével sikerült a szükséges 1121,77 liter gázolaj megvásárlása, amit március és május között elhasznált üzemanyagként.
Amint a pályázati kiírásban is jeleztük, létszámgondokkal küzdünk. Ettől a két megvalósítástól azt várjuk, hogy iskolánk több diákot vonz majd, hiszen nagyon fontos mindenütt, nemcsak a szórványban, hogy jól felkészült pedagógusaink és jól felszerelt tantermeink legyenek.
Köszönet a Szülőföld Alap Irodának, hogy esélyt ad a továbbfejlesztéshez.
A Kemény János Elméleti Líceum Vezetősége

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!