'19 Sze
21

    A rohanó mindennapokban, fontos és elengedhetetlen időnként megállni és megélni, valamint értékelni egy adott pillanatot. Talán ez a legfontosabb gondolat, amivel a II. Maroshévízi Református Családnap alkalmával ismét azonosulni tudtam: kortól, nemtől, vallástól, és minden egyéb tényezőtől függetlenül, mindenki számára szükség van olykor megállni egy percre, önmagába nézni, új dolgokat felfedezni és értékelni mindazt, ami körül veszi. A hétvégi rendezvény elsődleges fókusza a család volt, ugyanakkor ennél sokkal többről is szólt. Sokat hallhatjuk, hogy a család a társadalom alappillére (ez a gondolat a hétvégén is elhangzott), ugyanakkor a család és társadalom között, mint csoport, a közösség is helyet foglal, amely szintén meghatározó az egyén életében. A Családnap ideje alatt felemelő érzés volt látni, ahogyan kicsitől a felnőttig, egy közösség tagjai lehettek, és mind részt vettek egy-egy közös programban. A hétvégéből szeretnék kiemelni pár értékes pillanatot.

A szombati nap (szeptember 14.) meghívott vendége Orbán Imola Kézdivásárhelyi élménypedagógus és tréner volt. A délelőtti órákban több játékos programot szervezett a gyerekeknek, majd később a szülőket és más felnőtteket is bevont a tevékenységekbe. Talán a legmeghatározóbb program, a szimbolikus házépítés volt, ahol minden családtag megállhatott egy pillanatra, mélyen magába tekinthetett, értékelhette eddigi életútját, és megoszthatta gondolatait és érzéseit a többi résztvevővel. Természetesen ebben a programban nem maradtak el a könnyek és az ölelések sem. A közös ebédet követően egy kerekasztal beszélgetéssel zártuk a napot, melynek során Orbán Imola látta el jó tanáccsal a szülőket és a fiatalokat, míg a kisgyerekek önfeledten játszódtak a délutáni napsütésben. Vasárnap (szeptember 15.) a reggeli istentisztelet után elindultunk Tusnádfürdőre kirándulni. Kora délután érkeztünk a Szent Anna tóhoz. Egy kis séta után, mindenkinek jól esett a tóparton megpihenni, és kürtös kalácsot eszegetni. A tólátogatást egy fürdőzés követte a Tusnádfürdői Wellness központban: a kisgyerekek, míg pancsoltak, a szülők (felváltva) tudtak kicsit lazítani a medencékben. Indulás előtt, bár mindenki fáradt volt, mosoly színesítette arcukat. Az úton, ahogy a naplementét, és a hegyeket csodáltam, hálás voltam, hogy részt vehettem a Családnapon, és hogy ismét megtaláltam a lelki energiát a pillanatok megéléséhez.

A Maroshévízi Református Egyházközség nevében ezúttal szeretném megköszönni a Hargita Megye Tanácsnak, hogy idén is sor kerülhetett a családi hétvégére. Gáspár Szeréna       Maroshévíz, 2019. szeptember

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!