'20 nov
28

Nehéz időkben összefogunk!

Parlamenti választások közelednek, a tét számunkra hatalmas!

 

Ellenszélben is haladtunk, akadályok ellenére is vannak eredményeink a parlamentben. Az elmúlt négy évben is minden lépésünkkel és munkánkkal a magyar közösség biztonságát tartottuk szem előtt. Ma már nem lehet magyar osztályokat megszüntetni a mi beleegyezésünk nélkül, nem tudják mesterségesen megváltoztatni a közigazgatási egységek határát úgy, hogy azzal az etnikai arányokat módosítsák, több erdélyi városi és megyei kórház jelentősen fejlődött.

Maroshévíz és a környékbeli kistelepülések magyar gyerekei óvodától az érettségiig magyar iskolába tanulhatnak, egy egyébként tömb román közösségben. Kiemelném, hogy erősebb, nagyobb magyar közösségeknek sem mindenhol sikerült ezt elérniük! Ilyen eredményekért, valamint a már felépítettek megtartása érdekében elengedhetetlen, hogy erős képviseletünk legyen.

Legyünk újra a mérleg nyelve. Csak erős bukaresti képviselet tudja megvédeni a közösség biztonságát és fejleszteni a magyarlakta vidékeket.  Számunkra minden választásnak nagy a tétje. Mi csak ott tudjuk megvédeni közösségünk érdekét, ahol a döntések születnek. Ott lenni Brüsszelben, erősnek lenni az önkormányzatokban – ezek mindig nagy tétek. De egyik sem akkora, mint a mostani: a tét most az, hogy nélkülünk rólunk senki ne tudjon dönteni, hogy a magyar képviselet nélkül ne lehessen kormányt alakítani. Ehhez szükséges, hogy az eddigiekhez képest több képviselőt és szenátort küldjünk a bukaresti parlamentbe. A magyar pártok közötti összefogással és a magyar választók példás mozgósításával ez megvalósítható. El kell érnünk, hogy újra mi, a magyarok legyünk a mérleg nyelve a román politikában.

Ha összefogunk, nem csupán számában, de erejében is növekedhet a magyar képviselet. Közösségünket akkor tudjuk megvédeni, ha képviseletünk erős és megkerülhetetlen.

December 6-án újra fel kell mutatnunk a magyar közösség erejét és a magyar összefogásban rejlő tartalékjainkat is. Ez a döntés a következő négy évben a magyarság legfontosabb erőpróbája. El kell kerülnünk azt a tragédiát, amely felvidéki barátainkat parlamenti képviselet nélkül hagyta. Hiszen csak az erős, megkerülhetetlen képviselet a romániai magyarok biztonságának garanciája.

Mi, szórvány településként tisztában vagyunk vele, hogy mi a tétje a parlamenti jelenlétnek. Hisz jelenlétünk a helyi, megyei önkormányzatokban is sokat nyom a latba, de ez a csapat csak akkor tud igazán hatékony lenni, ha az országos vezetésben is jelen van.

Saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy milyen nehézségekbe ütközünk, ha a többség elnyomása mellett kell identitásunkért harcoljunk és a gyerekeinknek a megfelelő nemzeti oktatásban részesíteni, hagyományaink, történelmünk, hőseink emlékének tiszteletét kivívnunk.

Bízom benne, hogy mindezt szem előtt tartva minden maroshévízi magyar szavazópolgár az urnák elé járul és megmutatjuk, hogy van szavunk és hangunk! Bodor Attila Béla, maroshévízi RMDSZ elnök.

 

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!