Csobotány (630 m) - Vérmező (Nyírmező)-patak völgye - Ásványvíztöltőde (815 m) - Tóka (1135 m)

Jelzése: kék pont, nagyon ritka
Menetidő: 3-3,5 óra
Az út hossza: 8,5 km
Max. szint: 505 m, minden évszakban járható

Csobotány falu a 15-ös számú országúton érhető el, Maroshévíztől 7,5 km távolságra fekszik, vonattal a 400-as fővonalon közelíthető meg.
Rövid túránk kiindulópontja a falu fatemplomával szemben kezdődő, Nyírmező-patakot követő fakitermelő út. Ezen az úton szállítják le az ásványvizet a nyírmezei töltődétől. Ha a turistaút kezdőpontját jelző iránnyíl hiányzik is, a töltődét hirdető reklámtábla jelen van a fakitermelő út bejáratánál. Első néhány száz méteren az út mentén még pár szórványos ház kísér bennünket, majd bemegy az út az erdőbe. Számos híd segítségével "lép" át a fakitermelő út a Nyírmező-patak földrajzi jobb- vagy bal oldalára. Első jelentősebb pont a Preluka-patak torkolatánál fekvő erdészház, majd következő az ásványvíztöltőde. Az út áthalad az üzem belterületén, majd elhagyva a beépítettséget, szintén erdő között folytatódik. Nemsokára az út egyre rosszabb és meredekebb lesz. Már csak 2 km lejárni valónk van az út végéig a "motorsirülőig", ahol fokozott figyelmet kell fordítani ahhoz, hogy a sárga sávval jelzett gerincösvényt szerencsésen elérhessük. Két úton érhető el innen a sárga sáv jelzés: az erdőkitermelő út végétől kb. 200 méteren a patakot követjük, aztán egy jobbról felívelő füves szekérúton (oldalúton) kapaszkodunk fel a mellékgerincre (kb. 20 perc), vagy az út végétől délkeleti irányba a Nyírmezõ-patak egyik erdő ága mentén traktorúton közelítjük meg kb. 15 perc alatt a sárga sáv jelzést. Tovább a Rekettyés-tető (5-6 óra), vagy Maroshévíz irányába lehet túrázni.

A fenti túraútvonal leírása a Xantus László, Xantus Juliánna "Kelemen Havasok" c. művéből származik. 2003 Pallas-Akadémia Könyvkiadó