'21 okt
21

Pénteken, október 15-én az Urmánczy Nándor-emléknap megünneplésének folytatása és személyes befejezésként, kisiskolásaimnak, a salamási Szent András Általános Iskola diákjainak, rendkívüli történelem órát tartottam Maroshévízen. Meglátogattuk az Urmánczy-család síremlékét, megnéztük a templom udvarán 10 éve állított Urmánczy-szobrot, majd meglátogattuk az Urmánczy-kastélyt is, ahol egy csíkszeredai középiskolás csoporttal is találkoztunk. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek halljanak Urmánczy Nándorról, ismerjék meg érdemeit, legyen helyi történelmi példaképük, ehhez pedig a legélményszerűbb tanulás a kirándulás, látogatás. A gyerekek tanítása-nevelése mindig kihat a családjaikra is, még ha csak morzsányit is hallanak és jegyeznek meg a gyerekeik élménybeszámolóiból. Csupán néhány éve hallottam én is először Maroshévíz neves szülöttjéről, Urmánczy Nándorról, addig csak az Urmánczy-starnd kapcsán volt ismerős számomra a név.

Nagyon élvezték a gyerekek a kastélyt, annak kísérteties jellegét, amelyről azt is megtudták, hogy szülészet is működött benne. Így jutottunk arra a következtetésre, hogy az itt születettek, egyes diákok szülei (és jómagam is), kastélyban születtek, tehát „hercegek”, „hercegkisasszonyok”, „grófok”. Ezen jól elszórakoztunk. A kastélyban szabadulószoba (Escape from the Castle) működik, ami nagyszerű szabadidős tevékenység lehet családoknak, nagyobb korcsoportú diákoknak, osztályoknak.

Hogy teljesebb legyen a történelem óra, meglátogattuk a Zsákhegyi katonai temetőt is. Földrajz és természetismeret óránk  a Baciu-féle panzió melletti kilátónál, a bobpályánál, a lovardában, majd a termál vízesésnél zajlott. Mindvégig fényképeztünk, videóztunk a salamási Polgármesteri Hivataltól kapott táblagépekkel, így megtörtént a képzőművészeti óra is. Egy nagyszerű, emlékezetes iskola másképp jellegű napunk volt, az orrunkat, kezeinket pirosra csípő hőmérséklettel együtt. Minden pedagógusnak, szülőnek, érdeklődőnek szívből ajánlom a hasonló tevékenységeket. Ismerjük meg környékünk nevezetességeit! Portik Mária Erika, elemis tanár.

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!