'20 jan
18

Sajnos a maroshévízi magyarság évről évre fogyatkozik, és ez nemcsak a elköltözések, kivándorlások miatt van, hanem alacsony a születések száma is. De lássuk a felekezeti adatokat a 2019-es évre: a római katolikus egyháznál 13 keresztelés volt, 7 házasságkötés és 34 temetés. Jelenleg összesen 2040 római katolikust tartanak nyilván. A református egyháznál sem rózsás a helyzet,… Tovább »

'19 dec
18

Megjelent a Maroshévízi Hírlap decemberi száma. (http://hirlap.marosheviz.info/szam/9evf-12szam.pdf) A tartalomból: Gondolatok Maroshévízen lehet sízni Parlamenti szigorítások H A D I M O R Z S Á K Évtizedek a magyar műkedvelés szolgálatában (26.) Decemberben születtek Labdarúgás Rólunk magyarokról írták Dénes Géza rovata Karate Alternatív magyar óra A székely-magyar rovásírás története és emlékei 60. rész Év végi… Tovább »

'19 dec
14

Év végi beszámoló gyűlést tartott a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület december 14-én a 2019-es évi tevékenységéről, amelyen a résztvevők megbeszélték a 2020-as évi terveiket is. A beszámolóban, többek között, szó volt az áprilisban megtartott magyar költészet napi rendezvényről és a pünkösdi zarándokvonat fogadásáról. Elhangzott, hogy ez évben is az egyesület támogatta az elsőáldozók anyagi költségét,… Tovább »

'19 nov
29

Megjelent a Maroshévízi Hírlap novemberi száma nyomtatott formában, a világhálón itt olvasható: http://hirlap.marosheviz.info/szam/9 evf-11szam.pdf A tartalomból: Mindenszentek napja Október 23 (októberi lapzárta utáni hír) Közvélemény kutatás Novemberben születtek Furcsaságok A környezet jövője, a magyarság jövője H A D I M O R Z S Á K Dénes Géza rovata Labdarúgás Remember Cup Évtizedek a magyar… Tovább »

'19 nov
24

November 23-án Urmánczy és Jancsó elnevezésű rendezvényre került sor Maroshévízen, melyet a magyarországi Jancsó Alapítvány szervezett, valamint együttműködő partnerként a dr. Urmánczy Nándor Egyesület. Az ünnepség reggel 10 órakor kezdődött, amikor a jelenlévők meglátogatták a maroshévízi Urmánczy-kastélyt. Ezt követően 11 órakor a helyi Kemény János Elméleti Líceum dísztermeben ünnepi előadásokra került sor. Itt elsőként dr…. Tovább »

'19 nov
19

Meghívó   „Urmánczy és Jancsó” Emlékezés a Székely Nemzeti Tanács alapítóira Maroshévízen Időpont:  2019. november 23. Helyszín: Maroshévíz  Szervező: Jancsó Alapítvány (Tahitótfalu), Együttműködő partner:         Dr. Urmánczy Nándor Egyesület (Maroshévíz) Program: 10.00: Az Urmánczy kastély meglátogatása 11.00: A Kemény János Gimnázium dísztermében ünnepi műsor: -dr Jancsó Antal elnö „Urmánczy és Jancsó” nyitó előadás -Czirják Károly elnök… Tovább »

'19 nov
11

A környezet jövője, a magyarság jövője   November 10-én, „A környezet jövője, a magyarság jövője” címmel szemléletformáló program és előadásra került sor a Kemény János Gimnázium dísztermében melyen magyarországi Lakiteleki Népfőiskola tanárai jöttek el. Előadók: Loksa Gábor, Havel Alexandra és Halász Gábor voltak Az eseménynek három fontos része volt. Az első rész témája a környezet… Tovább »

november 9-én, 15:00-tól, játékos magyaróra indul, a Maroshévízi Református Parókián, az „Anyanyelvem magyar” pályázat keretében, melynek fő támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Olyan 8-13 éves gyerekek jelentkezését várjuk, akik román iskolába járnak, és ennek okán kevés lehetőségük nyílik a magyar nyelv használatára. A húsz alkalomból álló játékos nyelvkurzus, Mészáros Melinda, szakképzett magyartanárnő vezetésével fog… Tovább »

'19 okt
25

Megjelent a Maroshévízi Hírlap októberi lapszáma. A tartalomból: Maroshévízi Magyar Művelődési Napok Európai Ifjúsági Találkozó Október 6 110 éves a maroshévízi vasútállomás Októberben születtek Labdarúgás H A D I M O R Z S Á K Évtizedek a magyar műkedvelés szolgálatában (24.) A székely-magyar rovásírás története és emlékei 58. rész VII. Maroshévízi Magyar Művelődési Napok… Tovább »