Továbbra is fogyatkozik a maroshévízi magyarság. A 2021-es évben a római katolikus egyháznál 3 keresztelőt jegyeztek, hét házasság volt és 51 haláleste. Jelenleg 1800 római katolikus van a településünkön. A református egyháznál sem fényes a helyzet hisz a múlt évben sajnos nem volt keresztelés, házasságot is egyet jegyeztek és hét haláleset volt. Településünkön 304 reformátust… Tovább »

'21 dec
30

.           Naponként tanúi lehetünk annak, hogy a kiscsoportok, a család, a baráti közösségek, miként esnek áldozatul ebben a mostani helyzetben, és sajnos ez alól a gyülekezeti közösségeink sem kivételek. Egyre inkább jellemzővé válik, hogy bezárkózunk, elszokunk a közösség megélésének különböző formáitól. Éppen ezért ebben az esztendőben a hatályban lévő szabályokat betartva igyekeztünk hangsúlyt fektetni a… Tovább »

'21 dec
18

Megjelent a Maroshévízi Hírlap (http://hirlap.marosheviz.info/szam/11evf-12szam.pdf) A tartalomból: Megrongálták az Urmánczy-hidat (novemberi lapzárta után) 100 gyergyószéki recept, több mint 100 gyergyószéki háziasszony Maroshévíz és régi gondjai A Mikulás még mindig csodákra képes Foguk fehérjét mutatják az európai birodalom fővárosából ARANY M O R Z S Á K Idődoboz Kutyafogathajtó verseny A székely-magyar rovásírás emlékei 83. rész… Tovább »

'21 dec
13

2021. december 11-én tartotta meg a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület az év végi gyűlését. A gyűlésen elhangzottak a 2021-es év tevékenységeinek beszámolói, majd a 2022-es évi tervekről esett szó. A jövő évben az egyesület szeretné folytatni a már elkezdett tevékenységeket. Többek között, a magyar költészet napjának megtartását, részt venni nemzeti ünnepeinken, az első osztályosoknak tanfelszereléseket… Tovább »

December 4-én volt a hivatalos bemutatója a „100 gyergyószéki recept, több mint 100 gyergyószéki háziasszony„ című receptes könyvnek a gyergyószentmiklósi művelődési ház nagytermében. A könyv szerkesztője Jánossy Aliz, a fényképeket készítette Bartalis Előd. A könyvet a baróti Tortoma Kiadó és Könyvkereskedés adta ki. A bemutatón a moderátor Kolozsi Borsos Gábor színművész volt, beszéltek a könyvről… Tovább »

'21 nov
26

A Maroshévízi Hírlap novemberi számának a tartalmából (http://hirlap.marosheviz.info/szam/11evf-11szam.pdf): Hírek a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület „háztájáról” Új könyvek a standokon Érdekes kő Vírushelyzet Maroshévízen Urmánczy Nándor halálára emlékeztek A székely-magyar rovásírás emlékei 82. rész ARANY M O R Z S Á K Röplabda Szabó Erzsébet: Nincs semmi baj Dénes Géza rovata A hónap festménye Megtámadtak a… Tovább »

'21 nov
19

Ma, november 19-én, a helyi Polgármesteri Hivatal a megrongált Urmánczy fedeles hídon levő két láncfűrésszel vágott tartó gerendát vaskampókkal összekötötték, így megakadályozva az oldal és a tetőszerkezet károsodását.

'21 nov
18

November 17-én ismeretlen tettesek megrongálták az 1869-ben épült Urmánczy fedeles hidat. A híd oldalát és a tetőszerkezetét két helyen is láncfűrésszel vágták el, csakhogy a második vágásnál a láncfűrész a gerendába szorult, amit a tettes vagy tettesek nem tudtak kihúzni, így leszerelték és ott hagyták. A helyszínre érkezett a rendőrség is, de eddig nem sikerült… Tovább »

'21 nov
13

A napokba három új könyv jelent meg a standokon. Egyik címe: Maroshévíz. Tanuljunk a múltból, hogy jövőt építhessünk. A 612 oldalas könyv bemutatja Maroshévíz történetét a legrégebbi időktől napjainkig, ír a felekezetekről, a kultúráról, sportról, tanügyről, stb. Egy másik könyvet a maroshévízi Komán János tanár úr adott ki, melynek címe: Kolozsi János Kerelőszentpáli – Marosugrai… Tovább »

'21 okt
31

Október 31-én volt 81 éve, hogy távozott az élők soraiból Maroshévíz leghíresebb magyar szülöttje, Dr. Urmánczy Nándor. Ez évben is a sírjánál koszorúkat és mécseseket gyújtottak. Az idén a helyi RMDSz és a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület helyezték el a megemlékezés koszorúit a sírboltnál. Budapesten, a Margit-szigeten levő Urmánczy Nándor emlékpadnál a Fővárosi Örmény Önkormányzat… Tovább »