'17 dec
15

Megjelent a Maroshévízi Hírlap decemberi száma, úgy nyomtatott mind a világhálón is (http://hirlap.marosheviz.info/szam/7evf-12szam.pdf). A tartalomból: Mikulásjárás a Kolping családnál Itt van a December Újabb könyv a polcokon SPORT Urmánczy Nándor Egyesület évi gyűlése Maroshévízi adomák Újabb rovásírásos kövek A székely-magyar rovásírás története és emlékei Siker, kudarc, honvágy, Nagy Mária, Gyergyóremetéről a nagyvilágon keresztül Magyarországig Aranymondások… Tovább »

'17 dec
11

A maroshévízi városi könyvtár szeretettel meghív mindenkit a december 19-én tartandó maszk, kiáltásra. A 15 órától kezdődő kiállításon bemutatott maszkokat a helyi Mihai Eminescu Kollégium és az O.C Taslauanu Gimnázium diákjai készítették, akiket Berindei Rodica és Mirabela Maria Joandrea készítettek fel. (Viorica Lazăr),

'17 dec
10

Nemrég volt a dr. Urmánczy Nándor egyesület év végi gyűlése. A 2017-es évi tevékenységből, amit az egyesület szervezett, megemlítendő a januári könyvbemutató és közönségtalálkozó Tamás Gábor énekessel, áprilisban a Friedrich Klára és Szakács Gábor rovásírás szakértők és kutatók előadásának a megszervezése. Május havában a Maroshévízi Magyar Napok társszervezőjeként és ezen belül a X. Urmánczy Nándor… Tovább »

'17 dec
10

Nemrég egy újabb, igen érdekes és fontos könyv látott napvilágot. A könyv címe: „Történetek a magyar nemzet múltjából”. E könyvet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet adta ki. A könyv több oldalon át foglalkozik a maroshévízi Urmánczy család történetével

'17 nov
28

Egész Székelyföldről várnak jelentkezőket a Jancsó Benedek történelmi emlékversenyre, idén a vetélkedőre Kovászna, Hargita és Maros megye iskoláiból nevezhetnek be három fős csapatok. A Jancsó Alapítvány által szervezett történelmi vetélkedőt azzal a céllal kezdeményezték, hogy a diákokat a szülőföld jobb megismerésére ösztönözzék, felkeltve az érdeklődésüket a székelység élete, kultúrája, történelme iránt. Idéntől a három székelyföldi… Tovább »

'17 nov
25

Megjelent a Maroshévízi Hírlap novemberi száma, a világhálón itt olvasható: http://hirlap.marosheviz.info/szam/7evf-11szam.pdf. A tartalomból: Újabb temetőgyalázás és petíció Ágyúcső és puskapor A maroshévízi zöldségpiacon Asztalitenisz A katalán botrányról Migráns kérdés Maroshévízi adomák Okos telefonok Megyei labdarúgó rangadó A székely-magyar rovásírás története és emlékei Siker, kudarc, honvágy, Nagy Mária Gyergyóremetéről a nagyvilágon keresztül Magyarországig Évtizedek a magyar… Tovább »

Ágyúcső és puskapor

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a marosvásárhelyi Mentor Könyvek Kiadó megjelentette az Ágyúcső és puskapor. Bodor Ferenc, a 48-as csíki ágyúöntő és lőporgyártó című könyvet. Szerzői Dr. Pál-Antal Sándor,az MTA tagja, Dr. Süli Attila,a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa és Komán János. Bodor Ferenc (alias Franciskus Xeverius Krausz), a balánbányai rézbánya és a bodvaji… Tovább »

'17 okt
28

Megjelent a Maroshévízi Hírlap

Megjelent a Maroshévízi Hírlap októberi száma. A tartalomból: Benzin ára Maroshévíz értéktára Maroshévíz 450 éves Október 6 és 23 Maroshévízen SPORT Újabb írott kövek kerűltek elő Gyergyósalamás határában! Maroshévízi adomák (33) A maroshévízi zöldség piacon Siker, kudarc, honvágy, Nagy Mária Gyergyóremetéről a nagyvilágon keresztül Magyarországig (7) Nyugdíjba vonuló pedagógusok Aranymondások (38) A székely-magyar rovásírás története… Tovább »

'17 okt
24

Ez évben is az 1956-os forradalom meg lett ünnepelve a Maros-parti településen. Az ünnepség 16 órakor vette kezdetét a Zsákhegyi kápolnába. Az ünneplők Soós Éva „Ha én rózsa volnék” énekét hallgathatták meg, majd igét hirdetett László Áron római katolikus plébános valamint Madaras Mihály Attila borszéki református lelkész. A Nemzeti ima után Czirják Károly történelmi ismertetője… Tovább »

'17 okt
20

Klasszikus zene koncert

November 4-én 18 órától a helyi Művelődési Házban a klasszikus zene kedvelőinek koncertre kerül sor. Az esemény George Sbarcea emlékére lesz rendezve. Előadók: Aurora Bogdan, szoprán, Cristian Bogdan bariton, kísérő: Petre Sbarcea muzikológus, zeneszerző. Szervezők: George Sbarcea Könyvtár, Művelődési Ház és a Kulturális Központ.