A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést nyújtott be a múlt év májúságban. Ennek érdekében egy millió aláírásra volt szükség több európai országból. Ha eleinte nehezen ment az aláírásgyűjtés az utolsó napokban felgyorsult és mindez egyrészt köszönhető a Román államelnök magyarellenes, sorozatos kirohanásainak is. Az utolsó napokban több alkalommal is leeset… Tovább »

A maroshévízi Urmánczy fedeles híd Erdély egyik legrégebbi fahídja, hisz 1869-ben lett építve. Sorsa 1990 után pecsételődött meg amikor elhanyagolták, nem tatarozták, csupán 2004-ben volt hogy a tetejét a zöld palára cserélték. Állapota évről évre romlott, oldalait kezdték letépni, levágni, lelopni. Az ilyen jellegű hidak valamikor elterjedtek voltak Erdély szerte, mára csupán három ilyen híd… Tovább »

Tudott dolog, hogy mindenik európai országban, azon lakosok, akik kutyáikat sétáltatják és netán a kutyának sürgős „dolga” akad, az ürüléket az eb tulajdonosnak kötelessége összeszedni. Ha nem ezt teszik a birság óriási. Nem így Romániában. A napokban egy maroshévízi lakos számos A4-es méretű felhívást tett közzé a város parkjaiban ahol arra kéri a kutya tulajdonosokat,… Tovább »

Megjelent a Maroshévízi Hírlap áprilisi száma (http://hirlap.marosheviz.info/szam/10evf-4szam.pdf ). A tartalomból: Kihalt városunk Magyar költészet napja Az Urmánczy Nándor Irodalmi Kör alapítóinak, tagjainak verseiből Újból megbukott az Európai Unió vezetősége Segély a maroshévízi korháznak A székely-magyar rovásírás története és emlékei  64. rész Reklámok, apróhirdetések

A tartalomból: Megjött a tavasz, a vírus és a pánik Speciális nyugdíjak, de miért? Előválasztás Újból kettős mérce Napenergiás kivilágítás SPORT Maroshévíztől a Dunán át Minnesotába Emlékezzünk A székely-magyar rovásírás története és emlékei 63. rész H A D I  M O R Z S Á K Március 15 Koronavírus és nyertesei Dénes Géza rovata Kisfaludi… Tovább »

Minden év március 15-én, az 1848-49-es forradalomra, szabadságharcra emlékezünk. 1990 óta a 2020-as év amikor szerény módon lett Maroshévízen megünnepelve a március 15-e. Ez a koronavírus miatt kiadott szigorú rendeletek miatt alakult így. 2020. március 15-én a római katolikus templomi ünnepi szentmise után a templomudvarban levő emlékműnél koszorút helyezett el Bodor Attila Béla a helyi… Tovább »

Március 6-8 között a maroshévízi RMDSz előválasztást tartott. Az előválasztás tétje a júniusban esedékes önkormányzati választásokra való helyi RMDSz tanácsosi lista kialakítása. A szavazás végén az alábbi sorrend alakult ki: 1. Bodor Attila – Béla, 2. Szabó Kálmán – Imre, 3. Bors Norbert, 4. Benedek Botond, 5. Molnár Árpád, 6. Balázs Zoltán, 7.  Gáspár András,… Tovább »

'20 feb
29

A maroshévízi RMDSz, egy „kopogtatós” előválasztás folyamán fogja eldönteni a júniusban sorra kerülő önkormányzati választásra a helyi lista sorrendjét. E végett az illetékesem március 6-8 között, bekopognak a magyar családokhoz és egy 17 főből álló listán 4 személyre lehet szavazni akit szívesen látnának a helyi önkormányzatban. A listák összesítése után eldől a végleges 18-as sorrend… Tovább »

'20 feb
29

Megjelent a Maroshévízi Hírlap, februári száma, úgy nyomtatott mind internetes változatban (http://hirlap.marosheviz.info/szam/10evf-2szam.pdf). A tartalomból: Tél és tavasz váltogató 50 éve jégkorong csapat alakult Régen történt Nem lehet szó nélkül hagyni H A D I M O R Z S Á K Sport Dénes Géza: Jön a kicsi vonat Maroshévíztől a Dunán át Minnesotába A székely-magyar… Tovább »

'20 jan
25

Megjelent a Maroshévízi Hírlap 2020 januári lapszáma. A világhálón itt olvasható: http://hirlap.marosheviz.info/szam/10evf-1szam.pdf A tartalomból: Fogyatkozó magyarság Új év új remények Erőszak Maroshévízen Sajtótájékoztató Maroshévíz legyen város?! Matematikai továbbképzés lelkigyakorlattal H A D I M O R Z S Á K A székely-magyar rovásírás története és emlékei 61. rész Rólunk magyarokról írták Maroshévíztől a Dunán át… Tovább »