'24 okt
17

Október 17-én váratlanul elhunyt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár úr. 1967. március 28-án, Bonyhádon született, ott is érettségizett majd a bonyhádi Vörösmarty Mihály Általános Iskola képesítés nélküli nevelője volt. 1991-ben általános iskolai tanári oklevelet szerzett Szegeden, 1991 és 1994 között pedig elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem szakát. Több éven át Bonyhád polgármestere volt…. Tovább »

'24 okt
16

Október 11 és 12 között zajlott le Csíkszeredában a III. Nektária Székelyföldi Mézverseny, melyre nemcsak Székelyföldről érkeztek méhészek, hanem Magyarországról is. Az eseményen több program is volt megtekinthető, hisz volt szentmise, mézlovagok felvonulása, koncertek, bál, stb. és persze a jelenlevő méhészek által bemutatott mézek díjazása. A maroshévízi Tőkés Attila mézlovag ezúttal három ezüst és egy… Tovább »

'24 okt
14

Megjelent a Maroshévízi Hírlap különkiadása. Itt olvasható:  https://hirlap.marosheviz.info/szam/14evf-kk.pdf  

Október 6-án az 1848-49-es szabadságharc leverése utáni kivégzett hőseinkre emlékezünk. Ezen a napon, Budapesten kivégezték Batthyányi Lajos miniszterelnököt, míg Aradon 12 tábornokot és egy ezredest végeztek ki. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy Aradon összesen 17 katonatisztet végeztek ki. Mivel gondolom a 13 aradi vértanúk neveit mindenki ismeri, itt csak azoknak az aradi vértanúk neveit írom… Tovább »

A maroshévízi Urmánczy fedeles hidat 1869-ben építették és egészen a 80-as évek végéig szépen ápolták, karbantartották. Azóta ez már nem mondható, hisz számtalan alkalommal megrongálták, a zsindelytető helyet pala került rá, a zsindelyes támoszlopokat fényes pléhvel fedték. Le is akarták bontani 2017-ben, de mivel B kategóriás műemlék fel kellett újítani, ami nem az eredetire sikeredett,… Tovább »

Október 1-én volt 156 éve született Urmánczy Nándor politikus, író, országgyűlési képviselő, a Székely Nemzeti Tanács társalapítója. Ez alkalommal Budapesten, a Daru dombon levő szobránál koszorúkat, virágokat helyeztek el: Németh Szilárd kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Borbély Lénárd Csepel polgármestere, Dr. Gortvay István (Urmánczy Nándor unokája), a Fővárosi Örmény Önkormányzat részéről Székely András (Urmánczy Nándor dédunokája), Várady… Tovább »

'24 Sze
28

Megjelent a Maroshévízi Hírlap szeptemberi száma (https://hirlap.marosheviz.info/szam/14evf-9szam.pdf). A tartalomból: XII. Maroshévízi Magyar Művelődési Napok – XVII. Dr. Urmánczy Nándor Emléknap Furulya tábor Becsengettek Nagybányai alkotótábor A székely-magyar rovásírás emlékei 112. rész Léleksarok Bajkó István – A hónap festménye Varga Erzsébet – Mária Treben patikája Megyei labdarúgó bajnokság Bukarestben a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület Benkő Csaba… Tovább »

'24 Sze
26

Szeptember 25-én a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület és az Erdély Magyarörmények Szövetsége egy meghívást kapott Bukarestbe az Örmény Nagykövetségre, Örmény ország nemzeti napja és egyben az új nagykövet bemutatása céljából. Az EMÖSZ-t a maroshévízi Urmánczy Nándor Egyesület képviselte, Czirják Károly és Bodor Attila Béla személyében, míg a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesülettől Kulcsár László és Pál… Tovább »

'24 Sze
22

Szombaton, szeptember 21-én zajlott le Szászrégenben a XXXIV. Master Karate Kupa melyre több mind 160 versenyző nevezett be. A maroshévízi Böjthe Attila 5 Dano-os mester és Böjthe László 4 Dan-os mester által edzett csapat öt arany, 8 ezüst és 15 bronzéremmel térhetet haza. Íme, az eredmények, aranyérmesek: haladó, felnőtt és nagyifjúsági kata Moldovan Krisztián, kumite… Tovább »