Sajnálatos módon a hévízi magyarság továbbra is fogyatkozik. Az év első napjaiban  a helyi felekezeteknél érdeklődtünk, hogyan is alakult a 2020-as évben, számarányban a híveik sora. A római katolikus egyháznál a múlt évben 9 keresztelés volt, házasság kötés sajnos nem volt és 62 temetést jegyeztek. Ez a temetési adat az egyház fennállása óta a legmagasabb… Tovább »

December közepén a koronavírusra való tekintettel „online” év végi gyűlést tartott a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület tagsága. Ez alkalommal beszámoló lett tartva a 2020-as évi tevékenységről, majd két új tag lett felvéve az egyesületbe. Ezek után a 2021-es évi tervek kerültek megbeszélésre. Az immár hagyományossá vált tevékenységek folytatása mellett döntöttek, majd arról, hogy egy Trianon-emlékművet… Tovább »

'20 dec
17

Megjelent a Maroshévízi Hírlap 2020-as év utolsó lapszáma. A világhálón itt olvasható: http://hirlap.marosheviz.info/szam/10evf-12szam.pdf. A tartalomból:  Parlamenti választások Maroshévízen Ünnepi hangulatba öltözött Maroshévíz Megnyitották a maroshévízi sípályákat Régi, elfelejtett ünnepek H A D I M O R Z S Á K Régi csillogásunk máig tartó emléke – beszélgetés Csíki Andrással Tiszteletünk elődeinknek Családi monogramok Szaftos brassói… Tovább »

Maroshévízen a parlamenti választásokra összesen 12.962 szavazó polgár volt jogosult, ebből 3.114 élt e jogával ami 24,02%-ot jelent. Eredmények: Szociáldemokrata Pár: 28,11%, Nemzeti Liberális Párt: 25,32%, RMDSz 18,89%, Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (PLUS) 7,29%, Népi Mozgalom Párt 5,24%, PRO Románia: 1,96%. A szavazó körzeti eredmények: 56-os szavazókörzet –… Tovább »

'20 nov
28

Nehéz időkben összefogunk! Parlamenti választások közelednek, a tét számunkra hatalmas!   Ellenszélben is haladtunk, akadályok ellenére is vannak eredményeink a parlamentben. Az elmúlt négy évben is minden lépésünkkel és munkánkkal a magyar közösség biztonságát tartottuk szem előtt. Ma már nem lehet magyar osztályokat megszüntetni a mi beleegyezésünk nélkül, nem tudják mesterségesen megváltoztatni a közigazgatási egységek… Tovább »

'20 nov
28

Megjelent a Maroshévízi Hírlap novemberi száma. A világhálón itt olvasható: http://hirlap.marosheviz.info/szam/10evf-11szam.pdf A tartalomból: Magyar alpolgármester Maroshévízen Rokonainkra, ismerőseinkre emlékeztünk Vírus és szemét Nehéz időkben összefogunk! Parlamenti választások közelednek, a tét számunkra hatalmas! Kisebbségvédelmi kezdeményezés vagy törvénytelen betolakodók? Urmánczy Nándorra emlékeztek október 23. margójára Műemlékcenzúra, megalázkodás H A D I M O R Z S Á… Tovább »

'20 nov
11

–  Hogy fogadtad az alpolgármesteri kinevezésedet? – Jó érzés töltött el, hiszen már rég szerettem volna magasabb szinten a közösségért dolgozni, tenni, mivel szeretem városomat, Maroshévízét. – Minek köszönhető ez a siker? – A tanács keretén belül egy többségi táborban vagyunk, hiszen a 17 tanácsos közül a hat liberálissal, az egy Népi Mozgalom Párt tanácsosával… Tovább »

'20 nov
10

Ma, 14 órától alpolgármestert választott a maroshévízi önkormányzat. Rugina Ciprian a Szociáldemokratáktól és Bodor Attila az RMDSz-től jelöltették magukat. A végeredmény 8-9 lett. Így Bodor Attila lesz a következő négy évben Maroshévíz alpolgármestere.

'20 okt
31

Ma, október 31-én van 80 éve, hogy távozott az élők soraiból báró Urmánczy Nándor. Ez alkalommal a budapesti Fővárosi Örmény Önkormányzat egy megemlékezést tartott a Margit szigeten levő emlékpad előtt. Itt dr. Székely András Bertalan (Urmánczy Nándor dédunokája), mondott beszédet, majd a megemlékezés koszorúit helyezték el: a Fővárosi Örmény Önkormányzat részéről Esztergály Zsófia elnök valamint,… Tovább »

'20 okt
24

Ezen a napon az 1956-os magyarországi forradalomra emlékezünk, de nemcsak, hisz Erdély szerte is voltak szimpatizánsok, így Maroshévízen is, akiket a forradalom alatt vagy leverése után letartóztattak, meghurcoltak. Ez évben is településünkön a helyi református egyház szervezésében volt megemlékezés a Zsákhegyi katonai temetőben. Madaras Mihály – Attila tiszteletes úr köszöntötte a jelenlevőket, az igeliturgia után… Tovább »