Már több alkalommal írtunk a Maroshévízen a Mag-len negyedben levő Urmánczy fedeles hídról. A híd 1869-ben épült, így ide és tova ez évben lesz 150 éves. A XIX. században Erdélyben nagy divatúak voltak az ilyen struktúrájú hidak. Maroshévízen is két fedett híd volt annak idején. Környékünkön még Gyergyóremete is büszkélkedett ilyen híddal. Jelenleg Erdélyben két… Tovább »

Megjelent a Maroshévízi Hírlap áprilisi száma. A világhálón itt olvasható: http://hirlap.marosheviz.info/szam/9evf-4szam.pdf#page=1&zoom=auto,-82,842 A tartalomból: Tutaj a Maroson Lövedéket találtak Maroshévízen Magyar Költészet Napja Maroshévízen Európai Egyesült Államok   Áprilisban születtek Maroshévízen Mély nyomok (10.) – Dénes Géza rovata Aranymondások (52.) Évtizedek a magyar műkedvelés szolgálatában (18.) Volt egy csúszdánk Húsvéti saláta – Sárig Csilla rovata A… Tovább »

Tegnap, április 1-én a gyergyószentmiklósi tűzoltó egység egy tutajt bocsájtott a Maros folyóra. Amint megtudtuk, közel 3.000 műanyag palackból készítették, így akarván felhozni a figyelmet a műanyag szennyeződésre. A tutajt Gyergyóremetén engedték vízre, míg Maroshévízen a déli órákban haladt át. A merész tűzoltók egészen Szegedig úsztatják a tutajt, ahol fognak találkozni az ottani tűzoltó kollegáikkal… Tovább »

Lövedéket találtak Maroshévízen Tegnap, március 27-én, Maroshévízen egy második világháborúból származó, 120 mm-es lövedéket talált egy helyi lakos, amikor egy gyümölcsfát akart elültetni az udvarán. A lakos értesítette az illetékeseket, akik elszállították a lövedéket, majd megsémisítették.    

Megjelent a Maroshévízi Hírlap (nyomtatott és világhálón is olvashatóan: http://hirlap.marosheviz.info/szam/9evf-3szam.pdf ), márciusi száma. A tartalomból: Március 15, Maroshévízi Tanügy romániai módra Közeledik a tavasz Európa múlt és jelen. Márciusban születtek Maroshévízen A székely-magyar rovásírás története és emlékei  51. rész Évtizedek a magyar műkedvelés szolgálatában (17.) Aranymondások (52.) Mély nyomok (9.) – Dénes Géza rovata SPORT… Tovább »

Maroshévízen is megünnepeltük Nemzeti Ünnepnapunkat, a Március 15.-ét. E napon az 1848-49-es forradalomra emlékezünk. Ez nekünk maroshévízieknek is fontos emlékünnep, hisz településünkön is több alkalommal véres harcok dúltak. A korabeli fennmaradt dokumentumokból megtudhatjuk azon, akkori Gyergyó-Toplicza-i lakosok nevét, akik részt vettek ezeken a harcokon, akik hősiesen harcoltak az egyenlőségért, a vallásszabadságért, a jogainkért.   Ennek… Tovább »

Már több alkalommal írtunk a Maroshévízen a Mag-len negyedben levő Urmánczy födeles hídról. A híd 1869-ben épült, így ide és tova ez évben lesz 150 éves. A XIX. században Erdélyben nagy divatúak voltak az ilyen struktúrájú hidak. Környékünkön még Gyergyóremete is büszkélkedett ilyen híddal. A maroshévízi hidat egészen az 1989-es államcsíny utánig rendszeresen tatarozták. Sajnos… Tovább »

'19 feb
23

Megjelent a Maroshévízi Hírlap februári száma. A tartalomból: Farsangi mulatság Busz a csíksomlyói pápalátogatásra Hírek a közösségi oldalról PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Mi lesz veled, Urmánczy híd? Mély nyomok (8) Évtizedek a magyar műkedvelés szolgálatában (16.) Aranymondások (51) Februárban Maroshévízen születtek A székely-magyar rovásírás története és emlékei  50. rész Kemény oldal SPORT Rólunk, magyarokról írták (14) Könyvbemutató… Tovább »

'19 jan
26

Megjelent a Maroshévízi Hírlap 2019. januári lapszáma. A tartalomból: Fogyatkozó maroshévízi magyarság Kilencedik megjelenési év Megjött a várva várt tél Zarándokvonat Egy fahíd története Aranymondások (50) ENSZ ajánlat Mély nyomok (7) Januárban Maroshévízen születtek A székely-magyar rovásírás története és emlékei  49. rész Évtizedek a magyar műkedvelés szolgálatában (15.) Ördögpirula – Sárig Csilla rovata Kemény oldal… Tovább »

Nemrég zajlott le a maroshévízi dr. Urmánczy Nándor Egyesület 2018-as évi beszámolója, de ugyanakkor ez évi tervekről is szó esett. Miután, Czirják Károly, az egyesület elnöke ismertette a jelenlevő tagokat a 2018-as évi tevékenységekről, anyagi bejövetelekről és költségekről, a 2019-es évi tervekről esett szó. Így többek között a már hagyományos, minden évben megszervezésre kerülő eseményeket… Tovább »