Örökségünk a tánc

2017 november 18.-án, 16:00 órától, a maroshévízi Művelődési Házban fellép a Csillagszem Néptánccsoport. Meghívott vendégek: a borszéki Czifrasarok Néptáncegyüttes és a ditrói Topánka és Pergettyű Néptáncegyüttesek. Belépő tetszőleges.

Ágyúcső és puskapor

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a marosvásárhelyi Mentor Könyvek Kiadó megjelentette az Ágyúcső és puskapor. Bodor Ferenc, a 48-as csíki ágyúöntő és lőporgyártó című könyvet. Szerzői Dr. Pál-Antal Sándor,az MTA tagja, Dr. Süli Attila,a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa és Komán János. Bodor Ferenc (alias Franciskus Xeverius Krausz), a balánbányai rézbánya és a bodvaji… Tovább »

'17 okt
28

Megjelent a Maroshévízi Hírlap

Megjelent a Maroshévízi Hírlap októberi száma. A tartalomból: Benzin ára Maroshévíz értéktára Maroshévíz 450 éves Október 6 és 23 Maroshévízen SPORT Újabb írott kövek kerűltek elő Gyergyósalamás határában! Maroshévízi adomák (33) A maroshévízi zöldség piacon Siker, kudarc, honvágy, Nagy Mária Gyergyóremetéről a nagyvilágon keresztül Magyarországig (7) Nyugdíjba vonuló pedagógusok Aranymondások (38) A székely-magyar rovásírás története… Tovább »

'17 okt
24

Ez évben is az 1956-os forradalom meg lett ünnepelve a Maros-parti településen. Az ünnepség 16 órakor vette kezdetét a Zsákhegyi kápolnába. Az ünneplők Soós Éva „Ha én rózsa volnék” énekét hallgathatták meg, majd igét hirdetett László Áron római katolikus plébános valamint Madaras Mihály Attila borszéki református lelkész. A Nemzeti ima után Czirják Károly történelmi ismertetője… Tovább »

Pénteken, október 6-án délután 4 órakor, a Református Egyház temetőjében megemlékező rendezvényre kerül sor Bende Sándor képviselő úr kezdeményezésére. Szeretettel elvárunk minden érdeklődőt. A megemlékezés koszorúzással zárul. Mohácsek Ákos

Újabb könyv a polcokon

A napokban Komán János úrnak egy újabb könyve jelent meg, melynek a címe: A fogasra akasztott gyermek. A több mint 200 oldalas könyv 22 történetet elevenít meg, melyből eddig 17 már különböző újságokban, könyvekben olvashatták az érdeklődők. A színvonalas könyv a marosvásárhelyi Kreatív kiadó gondozásában jelent meg.

Maroshévízi Magyar Művelődési Napok programja

2017. május 18 – Egyház és kultúra 17:00 Hivatalos megnyitó a Római Katolikus templomban, ökumenikus igeliturgia Fellép a Preis Project 19:00 Előadás a Művelődési házban: Gruppen-Hecc – Lecsó Macsó kabaré Belépő díjmentes 2017. május 19 – Kemény János Iskolanap 9:00 -10:00 Kemény János emlékére 10:00 -12:00 Köszöntő beszédek Körzeti vers- és mesemondó verseny Csillagszem tánccsoport… Tovább »

Könyvbemutató

Április 6-án, 18 órától a Baroc Clubban könyvbemutatóra kerül sor. Az eseménye olyan személyiségek is részt vesznek, mint: dr. Romulus Bucur a brassói Transilvania egyetemről, a Paralela 45 kiadó igazgatója: Calin Vlasie, és a Maros megyei Kulturális igazgató: dr. Nicolae Baciut. (Viorica Lazar)

Rovásírás előadás

Szerdán, április 5-én, 14 órától a Kemény János Elméleti Líceum dísztermébe ómagyar írásáról szóló előadásra kerül sor, melyet budapesti rovásírás szakértők, kutatók adnak elő. Előadók: Friedrich Klára: A Tászok tető írásos kövei, valamint Szakács Gábor: Forrai Sándor, a rovásírás atyja. Szervezők: Kemény János Elméleti Líceum, Kemény János Alapítvány és a dr. Urmánczy Nándor Egyesület. A… Tovább »

Megjelent a Maroshévízi Hírlap

Megjelent a Maroshévízi Hírlap márciusi száma (http://hirlap.marosheviz.info/). A tartalomból: Egy újabb híd lebontását szeretnék Székely Szabadság Napja Könyvbemutató és közönségtalálkozó Tamás Gáborral Nemzeti Ünnep Maroshévízen Örökségünk a tánc Régi magyar álom az Olimpia szervezése A székely-magyar rovásírás története és emlékei Maroshévízi adomák Rólunk, magyarokról írták A kis törpe ikrek Áprilisi előzetes Egyházi anyakönyv Aranymondások SPORT… Tovább »