'23 Sze
11

Újból megkezdődött egy újabb tanév. Ez évben is a dr. Urmánczy Nándor Egyesület azoknak a diákoknak, akik a hévízi Kemény János Elméleti Líceum első osztályába iratkoztak tanfelszereléseket adott a diákoknak. A csomagokba voltak vonalas és kockás fűzetek, rajztömbök, tolltartók, színes ceruzák, ollók, vonalzók, radírok, hegyezők, ragasztók, színes papírok stb. Az egyesület 2011-től minden évben iskolakezdéskor… Tovább »

Augusztus 29-31. között Furulyatábort tartottunk a Maroshévízi Református Egyházközség szervezésében Magyarón. Ezen eseményről az alábbiakban Bende Áron, 5. osztályos résztvevő beszámolóját olvashatjuk: „2023-ban újra megszervezésre került a Református Furulyatábor, melyen a maroshévízi és a szászrégeni vallásórások vehettek részt. A tábor helyszínéül, ebben az évben is, a magyarói Nimród ház szolgált. Nagy megelégedésünkre ebben az esztendőben… Tovább »

'23 aug
21

Megjelent a Maroshévízi Hírlap július-augusztusi száma. A tartalomból: A Maroshévízi Magyar Művelődési Napok programja. Nemzetek Fesztiválja Maroshévízi Református Családnapok Népszámlálás 2022 A székely-magyar rovásírás emlékei 100.  rész Léleksarok Zsákhegyi Katonai Temető rövid története (9.) Töltött káposzta – Sárig Csilla rovata Szabó Erzsébet: Hegedűnek húrja A természetnek ölében. Péter Árpád költeménye. Bajkó Zsigmond:  Utolsó szó Dénes… Tovább »

'23 aug
16

Augusztus közepén tartották meg Maroshévíz testvér városában, Marcaliban, a „Nemzetek Fesztiválja” elnevezésű kulturális rendezvényt. Az eseményen jelen voltak az alábbi települések képviselői: Velka nad Velickou, Medulin, Krotoszy, Maroshévíz és Marcali. A maroshévízi küldöttségben összesen 24 személy kapott helyet. Közülük Bodor Attila Béla alpolgármester vezetésével még 4 személy a helyi hivataltól: Vodă Florin polgármesteri hivatala beszerzési… Tovább »

Megjelent a Maroshévízi Hírlap júniusi száma. A világhálón itt olvasható: http://hirlap.marosheviz.info/szam/13evf-6szam.pdf A tartalomból: Tizedik alkalommal állt meg a zarándokvonat Magyar hősök napja Pünkösdi zarándoklat Urmánczy sírjánál Németh Szilárd kormánybiztos Maroshévízen „A művészetben szép és csúf nincs.” – Beszélgetés Pál István művésszel. Karate Labdarúgás Léleksarok A székely-magyar rovásírás emlékei  99. rész Zsákhegyi Katonai Temető rövid története… Tovább »

Háromévnyi kihagyás után ez évben, Maroshévízen, meg tartották a Magyar Költészet Napját. Az eseményen gyergyószentmiklósi és maroshévízi költök voltak jelen, valamint más érdeklődők. Elsőként Czirják Károly köszöntötte a jelenlevőket, majd egy perces néma csenddel emlékeztek a borszéki Kamenitzky Antal költőre, aki az egyik alapítója volt az Urmánczy Nándor Irodalmi Körnek. Ezek után Bajkó Zsigmond rövid… Tovább »