'18 aug
24

A dr. Urmánczy Nándor Egyesület ez évben ünnepelte fennállásának a tízedik évét. Először tudnunk kell, hogy az egyesület azzal a céllal alakult, hogy Urmánczy Nándor elfelejtetett munkásságát újból a köztudatba hozza. Mára már nyugodtan mondhatjuk, hogy ez nagy részben sikerült, hisz egyre többen tudnak tevékenységéről, munkásságáról, érdeklődnek utána. Be kell azt is vallanunk, hogy egyesületünknek kis szerencséje volt, hisz az évek során olyan fontos személyiségeket ismertünk meg, akiknek a szívük mélyén ott van az egyesület névadója iránti tiszteletük, így nekik is köszönhető az egyesület tevékenysége.

Íme egy pár adat az egyesület tíz éves tevékenységéről: Minden évben megszerveztük az Urmánczy Nándor Emléknapot. Ha eleinte ez egy napos volt, idővel 3-4 napossá nőtte ki magát. Mivel egyre többen vettek részt ezen az ünnepségen, nagyobbak lettek az igények 2012-től Maroshévízi Székely – Magyar Napokat szerveztünk, melynek keretén belül a szombati nap volt az Urmánczy Nándor Emléknap. 2014-tól névváltozáson estünk át, így Maroshévízi Magyar Művelődési Napok nevet kapta és a szervezésben helyi pártok, civil szervezetek és a magyar iskola vesz részt.

Az évek során az emléknapra számos országgyűlési képviselő, konzulok, főkonzulok, a Bukaresti Magyar Nagykövetség nagykövete jött el, de más rangos közéleti személyek is megtisztelték jelenlétükkel ünnepségünket. A magyar napok alatt szerveztünk főző versenyeket, melyeken nemzetközi zsűri volt jelen és minden egyes versenyző csoport nyereségben részesült, ugyanakkor voltak Árpád kori ruha és fegyverbemutatók, huszár ruha és fegyver bemutató, különböző szórakoztató játékok, versenyek. Volt asztalitenisz, mezei tenisz, sakk, tablé, teremfoci kupák, festmény kiállítások, dokumentum kiállítások, könyvbemutatók. Szintén az Urmánczy Napok keretén belül (de nemcsak) ingyenes koncerteket szerveztünk, így Maroshévízen felléptek a Kormorán, Insect (2 alkalommal), Open Stage avagy Székelyland (2 alkalommal), Kristóf Katalin és Milán, Tamás Gábor (2 alkalommal), Háromhatár kórusa, The Blast együttes, Antal Tibor népdalénekes és zenekara, Buksa Zsuzsanna énekesnő, Nagy Mária művésznő, míg egy alkalommal operett estet is szerveztünk, de egyesületünk meghívására felléptek a maroshévízi színpadon a Budapesti Mikroszkóp Színpad humoristái is: Aradi Tibor, Varga Ferenc József, Heller Tamás, Nádas György.             Az Urmánczy napok keretén belül Urmánczy Nándor Díjat is adtunk át.

Így díjakban részesültek:

1. - dr. Gortvay István (Budapest – Urmánczy Nándor unokája)

 1. - Izsák Balázs (Marosvásárhely – a Székely Nemzeti Tanács elnöke)
 2. - Nagy Zsolt (Budapest – országzászló kutató)
 3. - dr. Kövér László (Budapest – a Magyar Országgyűlés elnöke)
 4. - dr. Veress László (Budapest – a magyar Országgyűlés elnöki kabinet vezetője)
 5. - Fráter Olivér (Budapest – Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, konzul)
 6. - dr. Őry Imre (Budapest XV. kerület volt alpolgármestere)

8.- Németh Szilárd (Budapest – országgyűlési képviselő, államtitkár)

 1. - Böjthe Atya
 2. - dr. Ugron Gáspár Gábor (Budapest – Rákóczi Szövetség alelnöke)
 3. – Szakács Friedrich Klára és Szakács Gábor (rovásírás kutatók- Budapest)
 4. – Borbély Lénárd (Budapest, Csepel polgármestere)
 5. – Szász Jenő (NSKI elnöke).

Egyesületünk a diákoknak Urmánczy Nándor történelmi vetélkedőket is szervezett. Ezt is azért szerveztük, hogy megismerjék életútját, tevékenységét. Vetélkedők voltak: Borszéken, Alfaluban, Csutakfalván, Ditróban, Csomafalván, Remetén, Salamáson. 2011-től Urmánczy Nándor tanulmányi díjat adunk át a magyar iskolában tanuló diákoknak. Eddig tanulmányi díjat kaptak: 2011: Csíki Mária Denisza és Kovács Ibolya Melinda. 2012:. Bálint Noémi és Bükkfeyes Rákossy Zsombor. 2013: Bakos Blanka és Takács Bernadette. 2014: Tőkés Rozália és Csíki Andrea Rita. 2015: Csibi Renáta és Bargaoanu Alexandra.  2016: Baiko Hajnalka Erika és Dézsi Szilárd. 2017: Böythe Szilárd Zoltán, Rákosi Ildikó, valamint a salamási iskolától Siklódi Roland Dávid. 2018: Kosztándi Levenete Dávid és Pap Norbert Raymond.

2011-től minden iskolai év kezdetén a magyar iskolába beiratkozott első osztályosoknak tanfelszereléseket ad át az egyesület. Az évek alatt több erdélyi, magyarországi és vajdasági egyesülettel közös programokat szerveztünk, így jöhetett létre, hogy 2011-ben a „Székely Tur” bicikli túra Maroshévízről indult, melyen a 25 bicikli között szerb, román, egyesült államokbeli és magyarországi sportolók voltak. 2011-16 között segítettük a fordítást a magyar állampolgárság megszerzéséért, melyet a helyi Compet céggel közösen végeztünk. Majdnem minden hónapban konzuli napokat szerveztünk azoknak a helyi lakosoknak, akik az iratcsomójukat be akarták adni a csíkszeredai konzulátusnak.

2008-tól napjainkig társszervezői vagyunk a Magyar Költészet Napjának, így Hargita és Maros megyei költők jönnek el erre az eseményre 2011 februárjában emléktáblát adtunk át Huszár Gábor úrnak, aki Maroshévízen létesítette az első jégkorong csapatot.

2008-tól minden évben a Magyar Hősök Napja alkalmával megemlékezést tartunk. 2011-től az egyesület kérésére megáll a Boldogasszony Zarándok vonat. 2011 júliusában Urmánczy Nemzetközi teniszkupát szerveztünk, szerb, magyar, amerikai, és romániai sportolók jelenlétében. Teremfoci kupát is szerveztünk: romániai, magyarországi, vajdasági és hollandiai csapatok részvételével.

2011-től minden hónapban megjelentetjük az ingyenes Maroshévízi Hírlap helyi újságot. 2011-től több alkalommal meghívásnak tettünk eleget a budapesti Parlamenti Gyermekkarácsonyra, ahova gyerekeket vittünk. 2008-tól gyertyagyújtást szervezünk a magyar hősi temetőben. 2012 januárban Urmánczy síverseny mert Urmánczy alapította meg az első sí egyletet. A versenyen 87 sportoló vett részt, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Borszék és Maroshévíz településekről. 2008-tól megemlékezünk az októberi ünnepünkről. 2012-ben az Urmánczy Napon nyertes labdarugó csapatot meghívták Magyarországra az ott tartandó „Székelyföldért” elnevezésű teremfoci tornára, ahonnan a hévízi csapat az „Autonómia Kupa” elnyerésével tért haza. Mivel településünkön nem volt koszorúzás március 15-én, 2013. március 15-re egy szerény emlékművet állítottunk a római katolikus templom udvarán, mely egy a megyénk térképére hasonlító kődarab, rajta egy emléktábla és mindez egy márvány lépcsőre van állítva, mely 1780-ból származik. 2013. március 20-én az egyesület keretén belül megalakult az Urmánczy Nándor Irodalmi Kör. Szintén 2013-ban fogadtuk a XII. Délvidék bicikli túrázókat. Ekkor 70 sportoló volt jelen. 2014-ben és 2018-ban megszerveztük, hogy helyben lehessen szavazni a magyarországi választások alkalmával.

Megalapítottuk a „Mindenki könyvespolca” könyvtárat, ahova minden évben több száz könyv érkezik. 2016-ban a Csillagszem Néptánccsoportnak néptánc ruhákat adományoztuk, ugyanaz évben a helyi cserkészcsapatnak különböző cserkész kellékeket adtunk. Szintén az említett évben a Kemény János Gimnáziumban működő Szt. Ferencz gyermekotthon diákjainak egy – egy meleg ebédet adtunk. Az évek alatt több beadványt adtunk a helyi polgármesteri hivatalhoz különböző ügyek „orvoslása” érdekében, vagy javaslatokkal jöttünk településünk érdekében. Különböző alapítványok és közszemélyeknek köszönhetően ingyenes táborokra vittünk diákokat (Lakitelek, Zánka, Magyarvista). 2014-ben megszerveztük a „Kereszthegy” című, második világháborúról szóló film bemutatóját, melyre meghívtunk négy maroshévízi lakost is akik részt vetek a háborúban. A film végén e négy helyi lakost emléktárgyakban részesítettük. Több alkalommal támogattuk a római katolikus egyház elsőáldozását és a templom búcsúnapját. 2018-ban egy ingyenes tábor szerveztünk gyergyószéki diákoknak. Büszkék vagyunk, hogy 2011-ben Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke egy bronz, Urmánczy Nándort ábrázoló szobrot adományozott a maroshévízi magyarságnak, melyet ő maga avatott fel, büszkék vagyunk, hogy 2013-ba az egyesület kezdeményezésére a Margit-szigeten visszaalították az 1945-ben lerombolt Urmánczy Nándor Emlékpadot.

Köszönjük mindenkinek, akik hozzájárult az egyesület tevékenységeihez. UNE.

Olvasd elsőnek friss híreinket RSS csatornánk vagy hírlevelünk segítségével!

Véleményed számít!